Documentaire | 3 april 2014

De slag om de Wallen deel II

Het ‘Red light district’ zou in handen zijn van de georganiseerde misdaad. Drugsbendes, witwassers en vrouwenhandelaren maakten er volgens stadsbestuurders de dienst uit. Dus moest de bezem door de Wallen. Wat is er terechtgekomen van de schoonmaakoperatie in het hart van de hoofdstad? Brandpunt Reporter doet onderzoek vanuit de rood verlichte loopgraven. Burgemeester Van der Laan reageert op de bevindingen.

De uitzending van Jos Slats en Bart Nijpels is hier te zien:

De slag om de wallen deel II

In de media:

Persbericht Reporter 030414

Seks-exploitanten Zandpad klagen gemeente Utrecht aan

Twee exploitanten van seksboten aan het Zandpad in Utrecht, die vorig jaar op last van de gemeente werden gesloten, dienen bij het Openbaar Ministerie een strafklacht in tegen burgemeester en wethouders. Ze beschuldigen het Utrechtse college van valsheid in geschrifte. Dat meldt het KRO-televisieprogramma Brandpunt Reporter in de uitzending van donderdagavond 3 april.

De gemeente Utrecht besloot vorig jaar om alle 162 prostitutieramen aan het Zandpad te sluiten. De exploitanten van de seksboten raakten hun vergunning kwijt, omdat ze volgens burgemeester en wethouders gedwongen prostitutie en mensenhandel faciliteerden. “Maar het bewijs daarvoor is nooit  geleverd,”zegt advocaat J. Boone in de uitzending van Brandpunt Reporter namens de exploitanten Kem BV en JBM BV.  “Er zijn vijf politie-onderzoeken geweest naar mogelijke betrokkenheid bij mensenhandel, maar die hebben niets opgeleverd. De gemeente heeft de uitkomst van die onderzoeken gewoon genegeerd.”

Boone stapt nu namens de twee exploitanten naar het Openbaar Ministerie. Hij wil dat het Utrechtse college van burgemeester en wethouders strafrechtelijk wordt vervolgd wegens “valsheid in geschrifte”. Daarnaast dient de advocaat een aparte strafklacht in tegen de voormalige burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen. Volgens Boone is de gedwongen sluiting van de raambordelen gebaseerd op “kapitale leugens”.

Door de sluiting van de raambordelen aan het Zandpad raakten 320 prostituees hun werkplek kwijt. In de uitzending van Brandpunt Reporter vertellen twee van hen dat veel vrouwen sindsdien in het illegale prostitutiecircuit werkzaam zijn. “Ze werken nu op plaatsen waar helemaal geen toezicht is, waardoor ze nog veel kwetsbaarder zijn voor uitbuiting. De gemeente heeft onvoldoende nagedacht over de gevolgen van de sluiting voor deze vrouwen.”

3 juni 2014:

ANP: Geen tijdelijke prostitutiezone in Utrecht

7 april 2014:

Het Parool: Kritiek op 1012, dat is zeer onwenselijk