Afghanistan | 4 september 2009

Missie in Uruzgan VI. Verkiezingen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ik ben er heilig van overtuigd dat we aan het winnen zijn”, dat zegt M. de Kruif, de Nederlandse NAVO commandant voor Zuid- Afghanistan vrijdagavond in het KRO documentaire programma Reporter. De Kruif reageert met zijn uitspraak op collega NAVO generaals uit Engeland en de Verenigde Staten die zich in de afgelopen weken somber uitlieten over de strijd tegen de Taliban.

De Kruif die in de zes zuidelijke provincies van Afghanistan, sinds negen maanden, het bevel voert over veertigduizend manschappen is optimistisch: “Sinds begin juli hebben we in het zuiden in plaats van twintig duizend, veertig duizend man op de grond. Je ziet dat je daarmee veel meer in staat bent om druk te zetten op de Taliban dan voor die tijd. Dat leidt wel tot meer incidenten nu maar ik weet zeker dat we daar een aantal maanden van nu de consequenties van zien. “

vlcsnap-2011-11-17-00h30m01s118

Generaal De Kruif in Uruzgan in afwachting van een helikopter

Het KRO documentaire programma Reporter volgt De Kruif rond de verkiezingen. De Nederlandse NAVO generaal toont zich tevreden over het verloop er van: “ Het is de eerste keer dat ze het organiseren. Het is niet feilloos en foutloos gegaan. Maar het feit dat de Afghanen het zelf hebben gedaan en dat negentig procent kon gaan stemmen, dat is voor mij een succes. Natuurlijk is er intimidatie geweest van de Taliban. Maar je ziet dat er, ondanks de moeilijke omstandigheden toch een groot aantal mensen is gaan stemmen. Zelfs in dorpen die een week eerder pas waren bevrijd.”

Reporter in Afghanistan: In de frontlinie van de verkiezingen.

De uitzending is hier te zien: