blog | 9 april 2021

Borsalino (3)

Af en toe legt de schoonheid, zeggingskracht of onthullende waarde van een artikel, speech, kunstuiting of documentaire je het zwijgen op. Dan schieten complimenten als ‘petje af’ of ‘chapeau’ te kort en zoek je een overtreffende trap om je enthousiasme onder woorden te brengen. Dat is ‘Borsalino’, sinds 1857 de onbetwiste hoed der hoeden.

Hierbij de eerste van 2021. Op de hoofden van Paul van der Steen en Joep Dohmen van NRC. Eind maart bracht het duo de onthullende feiten. De Limburgse macht met de billen bloot door spitwerk van de bovenste plank. 

Hoe een ex-gedeputeerde met hulp van het CDA in Limburg subsidiegeld doorsluisde naar zijn eigen bv’s

Nieuws en gebeurtenissen volgden elkaar in rap tempo op. 

Eén affaire te veel voor CDA in Limburg

De betrokken raad van toezicht van IKL gaf opdracht voor een onderzoek naar de rol van de prominente Limburgse CDA’ers bij de malversaties. Ook logisch. Of toch niet? De voorzitter van de raad van toezicht is zélf prominent lid van de partij: oud-CDA-Limburg- voorzitter Dieudonné Akkermans, nu burgemeester in Eijsden-Margraten. Het onderzoek wordt gedaan door een ‘externe, onafhankelijke commissie’, onder leiding van Maria Henneman, echtgenote van al weer een CDA-prominent, oud-senator Paul Russell. De onderzoeker is oud- journalist en runt nu een bedrijf dat zich als volgt profileert: „Wij borgen uw reputatie en beschermen uw imago.” 

Imago-expert leidt onderzoek naar Limburgse CDA’ers

De ‘prominente CDA’ers in Limburg’ leken zich nog niet veel zorgen te hoeven maken. Maar de kwestie dijde uit.

‘Gouverneur, verlos ons, verlos uzelf’

Vandaag opnieuw.

Provinciebestuur van Limburg stapt op

De gouverneur wilde aanvankelijk van geen wijken weten maar om hem heen werd het stil. Zo stil dat hij de deuren achter z’n vertrekkende collega’s in het slot kon horen vallen. Al eerder twee. Vandaag de rest. Er was geen houden meer aan.

De provincie en z’n bewoners mogen zich gelukkig prijzen: rommelende bestuurders ruimen het veld als gevolg van onderzoeksjournalistiek ‘avant la lettre’. Misstanden blootleggen. Een beter antwoord op ‘fakenews’ is er niet. De journalistiek levert z’n zoveelste fundamentele bijdrage aan een gezonde democratie.  Met dank aan Van der Steen & Dohmen.