Documentaire | 8 oktober 2020

Brexit, de lont in het kruitvat. Zembla

Premier Johnson in het Britse Lagerhuis
Boris Johnson speelt met vuur. Deze aflevering van Zembla maakt zichtbaar dat de Brexit- strategie van de Britse premier zorgt voor een alsmaar minder verenigd  Koninkrijk. De Schotse premier pleit openlijk voor een onafhankelijke koers.
In Noord- Ierland wekt Johnson spoken uit het verleden tot leven.
Foto: Sean Hillen: http://www.seanhillen.com/about.html
De idealen van de IRA (Iers Republikeinse Leger) zijn onder zogenoemde ‘dissidenten’ nog springlevend. Hun woordvoerders waarschuwen dat een deel van de aanhang nog volop bereid is tot gewelddadige actie.
Januari 2019, autobom bij de rechtbank in Londonderry. De New IRA claimt de aanslag.

Recente gebeurtenissen lijken hun stelling te onderbouwen. En dat is slecht nieuws. Ook voor de rest van Europa én voor Nederland dat eerder al werd geconfronteerd met IRA- aanslagen in Limburg.

Daire McKenna van Republican Sinn Fein
De situatie is licht ontvlambaar taxeert Jonathan Powell, de diplomaat die de broze vrede met de IRA, als hoofdonderhandelaar namens toenmalig premier Tony Blair, in 1998 tot stand bracht. Zembla reist naar Londen en Noord- Ierland en onderzoekt de spoken uit het verleden en de kansen op een terugkeer van de ‘Troubles’.
Research: Norbert Reintjens, camera: Ton Vanderplas, montage: Paul Delput, regie: Bart Nijpels, eindredactie: Manon Blaas. Voor meer informatie zie: website Zembla
Bekijk de documentaire hier: Brexit, de lont in het kruitvat   
The international version can be watched here: The fuse in the powder keg