artikel | 31 maart 2023

De macht glimlacht.

Spaanse tomaten met een luchtje’ kopt Argos. De rubriek onthult, in samenwerking met ‘Lost in Europe’ en het Duitse RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg) misstanden in de Zuid Spaanse ‘groentetuin van Europa’ waar duizenden Afrikaanse migranten onder barre omstandigheden wonen, werken en worden uitgebuit.

Argos: Spaanse tomaten met een luchtje’

Draag Argos (en Lost in Europe) een warm hart toe en het is een belangrijk verhaal. Maar de feiten zijn al meer dan tien jaar bekend: Pact van de stilte, trailer

Het gebeurt wel vaker: vakgenoten herschikken op zichzelf bekende feiten en brengen het resultaat als nieuws. Kwade opzet? Nee. Daarvan blijkt in dit geval geen sprake. Slordig? Ja want een eenvoudige zoekslag (Google) had de collega’s bij Reporter uit 2011  en de onthullingen over de slavernij in de Spaanse groenteteelt gebracht. Vervolgens stel je dan vast dat er niets nieuws is onder de Andalusische zon. Integendeel. Dat inzicht ontbreekt nu met vooral één kwalijk gevolg. De onderzoekers kunnen de meest relevante vraag niet stellen: Wat is er in de voorbije twaalf jaar gebeurd om de destijds gesignaleerde misstanden een halt toe te roepen? Zo staat scoringsdrift de controlerende taak van de collega’s in de weg. De macht glimlacht tevreden en zet haar goedbetaalde woordvoerders in die het falen ongehinderd verstoppen achter empathisch klinkende holle frasen als: ‘We gaan er alles aan doen om dit een halt toe te roepen’.