blog | 11 juni 2022

Er is een wereld te winnen.

Staatssecretaris Uslu  stelt miljoenen beschikbaar voor lokale – en onderzoeksjournalistiek.

Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

‘Het doel is de journalistiek te versterken, kwalitatief te verbeteren en onafhankelijker te maken.’ Goed nieuws wanneer het geld – ik tel in de gauwigheid ruim dertien miljoen- op de juiste plekken terecht komt; op werkvloeren waar ambities verder reiken dan het louter verzamelen en bundelen van gegevens (‘datajournalistiek’),  waar ervaren krachten gekoppeld worden aan jonge collega’s, waar eind -en hoofdredacteuren met visie en durf de scepter zwaaien en waar journalisten professionele distantie in acht nemen tegenover de macht die ze geacht worden te controleren. Het is helaas niet overal het geval. Er is een wereld te winnen. En de investering loont. Ook lokaal en regionaal. Onderzoeksjournalistiek bindt lezers en kijkers aan het medium dat namens hen de macht – in de breedste zin van het woord- controleert en misstanden en onregelmatigheden aan het licht brengt.

Bij Omroep Gelderland leeft dat besef. Dat ondervond ik vorig jaar toen ik er, met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, een groep onderzoeksjournalisten mocht coachen. Onder leiding van eindredacteur Fatima Naumann timmeren ze veelbelovend aan de weg.

Het was leerzaam en meer dan een genoegen met deze enthousiaste en bevlogen collega’s te werken. Hun recensies waren hartverwarmend. Een enkele deed me blozen. Zoals deze:

‘Er zijn een heleboel dingen die best wel voor de hand liggen als je het over werken met Bart Nijpels hebt. En dan bedoel ik zijn enorme ervaring in de journalistiek, de televisiewereld, en de onderzoeksjournalistiek in het bijzonder. Zijn giga parate kennis over allerhande maatschappelijke onderwerpen, vaak ook omdat hij er zelf bij was. Maar wat er voor mij uit springt is zijn strategisch inzicht. Kijk, want een interview doen kunnen we allemaal, en dat uitwerken behoort als het goed is ook tot ons takenpakket. Maar hoe de vaak enorme kluwen aan inzichten en mogelijkheden die oprijzen bij een onderzoekstraject aan te vliegen? En dat is waar Bart komt aanzetten, die als een Kasparov op het schaakbord samen met je alle mogelijke wegen gaat uitdenken. Die valletjes weet op te zetten waar je zelf nog niet eerder aan gedacht had, en die samen met je de psychologie van je ’tegenstander’ weet te doorgronden. Ik zal niet de enige zijn die na een sparring sessie met Bart monter weer aan de slag ging, met alle voorbereide zetten in het achterhoofd. Ofwel: ​met het paard schaak op e7, waarna de koning naar de h-lijn moet. Dan volgt een dame offer Dxh7+ en dan… mat op de h-lijn met Th4! ‘ (Martijn Haas)