Documentaire | 9 september 2007

Wapens Gladio in top onderwereld

Bij de arrestatie van Sam Klepper en John Mieremet in augustus 1991 zijn wapens aangetroffen die geroofd waren uit een depot van een geheime overheidsorganisatie. De zaak is door de autoriteiten in de doofpot gestopt. Het betreft de grootste wapendiefstal uit de Nederlandse geschiedenis. Zo meldt het KRO documentaireprogramma Reporter zondag.

Het ondergrondse wapendepot behoorde toe aan Operatiën & Inlichtingen, in de volksmond ook wel Gladio genoemd. De organisatie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om, in het geval van een Russische bezetting, het binnenlands verzet te leiden, en heeft tot 1992 bestaan.

Het depot lag begraven in de Scheveningse bosjes in Den Haag. Het omvatte  veertig metalen kisten met pistolen, revolvers, mitrailleurs, handgranaten en explosieven, waaronder semtex. De roof vond plaats midden jaren tachtig maar werd pas geruime tijd later ontdekt omdat de daders de wapenkisten hadden vervangen door oude íjskasten. Daardoor werd de diefstal bij tussentijdse inspecties met een metaaldetector niet opgemerkt.

Op 29 augustus 1991 arresteerde de Alkmaarse politie Sam Klepper en John Mieremet. In hun auto lagen onder meer mitrailleurs en handgranaten. De vondst zorgde voor grote onrust bij de Militaire Inlichtingendienst (MIVD).

vlcsnap-2016-05-14-15h21m23s567

Dat blijkt uit een vertrouwelijk document van de dienst dat Reporter in handen kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De MIVD stelde vast dat een deel van de wapens afkomstig was uit het leeggeroofde Gladio-depot in Scheveningen.

De inlichtingendienst besloot die wetenschap onder de pet te houden, omdat de zaak politiek uiterst gevoelig lag. “Dit kan ongewenste publiciteit teweeg brengen, wellicht zelfs in de Gladio sfeer “, concludeerde de Militaire Inlichtingendienst. De Alkmaarse politie kreeg niets te horen over de herkomst van de wapens. De grootste wapendiefstal uit de Nederlandse geschiedenis verdween in de doofpot.

vlcsnap-2016-05-14-15h28m42s992

In Reporter doen agenten en leidinggevenden van Gladio voor het eerst hun verhaal.

De uitzending is hier te zien:

Jos Slats & Bart Nijpels