Documentaire | 7 september 2012

PVV toucheerde Europees subsidiegeld

De PVV deed in Brussel meerdere subsidieaanvragen.

vlcsnap-2016-04-10-19h28m05s389

Dat is opmerkelijk want partijleider Wilders is fel tegen de 
‘geldverkwisting in Europa’.

Bij herhaling heeft hij gezegd dat de PVV ‘geen cent subsidie’ ontvangt. CDA Europarlementslid Ria Oomen noemt de aanvragen onrechtmatig: “Omdat Europees geld gebruikt is voor Nederlandse inzet.” Oud PVV Kamerlid Hernandez vertelt in Reporter dat de mogelijkheid om Europees geld voor onderzoek te gebruiken binnen de Haagse fractie werd besproken. “Dat is alleen in een zeer besloten fractiecommissie besproken, de commissie Buitenland, waar ik zelf ook bij zat. Daar is geopperd om te bekijken of de fractie uit Europa dit onderzoek zou kunnen financieren“, aldus Hernandez.

vlcsnap-2012-09-09-11h21m21s119

De Partij voor de Vrijheid heeft de Europese subsidieregels mogelijk geschonden. De PVV diende vorig jaar in Brussel een rekening in voor een studie over Nederland en de eurozone. Het onderzoek was bestemd voor de Haagse fractie. De Europese regels staan niet toe dat subsidies voor nationaal politieke doeleinden worden gebruikt. Toch werd de factuur van ruim dertienduizend euro door het Europees
Parlement betaald.

Tweede aanvraag niet gehonoreerd
In maart dient de Europese PVV- fractie opnieuw een subsidieverzoek in. Het gaat daarbij opnieuw om een bedrag van ruim dertienduizend euro. Deze keer wordt de aanvraag door Brussel niet gehonoreerd.

vlcsnap-2016-04-10-19h35m41s427

Op de factuur worden elf dagen research opgevoerd.

Op de factuur worden elf dagen opgevoerd. Maar van daadwerkelijk onderzoek is volgens Europese ambtenaren geen sprake.

vlcsnap-2016-04-10-19h35m31s669

De verrichte werkzaamheden bestonden volgens hen uit niet meer dan het vertalen van de samenvatting van een bestaand rapport; het in opdracht van partijleider Wilders gemaakte Lombard onderzoek naar de kosten van de euro. “Het is een uitgavenpost die hoort bij de Haagse fractie”, bevestigt oud PVV Kamerlid Kortenoeven. “De Europese fractie heeft daar evident niks mee te maken “, zegt hij in Reporter. “Het is een beetje voor de bühne werken, maar uiteindelijk zelf wel uit de ruif eten”, oordeelt VVD Europarlementslid Van Baalen.

vlcsnap-2016-04-10-19h32m41s352

Toenmalig PVV- europarlementslid Danïel van der Stoep.

Declaratie ontwenningskuur

Uit KRO Reporter blijkt verder dat toenmalig PVV Europarlementslid Danïel van der Stoep, die een auto-ongeluk veroorzaakte met vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed, een ontwenningskuur declareerde.

vlcsnap-2016-04-10-19h33m07s090

Hij diende vorig jaar bij het Europees Parlement een rekening in van 24.500 euro.

vlcsnap-2016-04-10-19h30m18s479

Research: Marco de lange (l). Reporter: Bart Nijpels

De uitzending is hier te zien:

PVV toucheerde Europees subsidiegeld

In de media:

19 september 2012:

EU-parlement buigt zich over PVV-declaraties

8 september 2012:

Europees Parlement wil onderzoek declaraties PVV

De Budget Controle Commissie van het Europees Parlement wil een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij declaraties van de PVV in Brussel. Vicevoorzitter Bart Staes van de commissie doet zijn verzoek naar aanleiding van de uitzending van KRO Reporter van afgelopen vrijdag. Daarin werd melding gemaakt van het misbruik van Europees subsidiegeld door de eurofractie van de PVV.

De PVV diende vorig jaar in Brussel een rekening in voor een studie over Nederland en de eurozone. Het onderzoek was bestemd voor de Haagse fractie. De Europese regels staan niet toe dat subsidies voor nationaal politieke doeleinden worden gebruikt. Toch werd de factuur van ruim dertienduizend euro door het Europees Parlement betaald.

7 september 2012:

Nu.nl:

‘PVV declareerde ten onrechte bij Brussel’