Documentaire | 31 mei 2001

Kleine Lettertjes. De contracten van Dirk Scheringa

vlcsnap-2016-05-14-23h36m09s036

Mei 2001 Dirk Scheringa is eigenaar van drie schaatsploegen, een museum vol magisch realisme en voorzitter van een voetbalclub. Toch is hij naar eigen ‘een gewone man’ gebleven. Z’n fortuin heeft hij vergaard met de handel in leningen. Frisia, Moonen en Becam adverteren met lage rentes.

vlcsnap-2016-05-14-23h29m53s004

De omroepbladen staan er vol mee. Consumentenorganisaties wijzen er op dat de rentes weliswaar laag maar niet vast zijn. Een groeiend aantal leners komt na verloop van tijd, wanneer de rente stijgt in de problemen. Reden waarom de EO de advertenties niet meer wil plaatsen. Dirk Scheringa is ook voorzitter van voetbalclub AZ.

vlcsnap-2016-05-14-23h36m28s512

“Ik kan het haast niet lezen, het zijn ook zulk kleine lettertjes”, zegt Dirk Scheringa wanneer hem een document wordt voorgehouden. “Ik moet een bril hebben, denk ik.” Buiten beeld schudt oud- politiewoordvoerder Klaas Wilting, die speciaal voor de gelegenheid door de zakenman is ingehuurd als pr- adviseur, afkeurend het hoofd. Hij weet dat dit niet goed overkomt. Dat klopt want het betreft een contract dat door Scheringa zelf is opgesteld en ondertekend. Een andere handtekening onder de overeenkomst is van voetballer Abdelkrim el-Hadrioui. De speler heeft zichzelf door te tekenen tekort gedaan. In plaats van een bonus die hij zou krijgen, heeft hij nu een lening. Pijnlijk, vooral omdat de speler geen Nederlands kan lezen en in goed vertrouwen heeft getekend. KRO’s Reporter onderzocht de manier van zakendoen van Scheringa en stuit op meer kwesties die vragen oproepen zoals het ‘imagocontract’ van oud AZ keeper Oscar Moens en overeenkomsten met spelers en jeugdspelers. Spelersvakbond VVCS spreekt van ‘wurgcontracten’.

“Kom maar op met je vragen”,  zegt Scheringa tegen verslaggever Bart Nijpels vlak voor de camera gaat draaien. “Ik heb Mart Smeets en Ischa Meijer al gehad dus dit zal ook wel lukken.” Oordeel zelf.  Al voor de uitzending dreigt Dirk Scheringa met een gang naar de rechter. Daar ziet hij vanaf. Wel trekt hij z’n advertenties, jaaromzet ruim een miljoen, terug uit de KRO gidsen. Zo wordt ‘Kleine lettertjes’ de duurste documentaire uit de KRO- historie.

De uitzending van Bernard Krikke en Bart Nijpels is hier te zien: