Documentaire | 2 mei 2005

Kroongetuige gezocht

Persbericht

AIVD erkent taxatiefout Mohammed B.

Het plaatsvervangend hoofd van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD, Theo Bot, vindt dat de dienst een fout heeft gemaakt. Waarschuwingen over hoe gevaarlijk Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, was, zijn ten onrechte niet serieus genomen.

vlcsnap-2016-06-19-22h16m25s991

“Dat je achteraf moet constateren dat je het in dat opzicht bij het foute eind hebt gehad, is natuurlijk iets waar je buikpijn van krijgt. Want je hebt iemand, naar achteraf blijkt gewoon verkeerd getaxeerd ”, erkent Bot in vanavond in het KRO documentaireprogramma Reporter.

Zijn mening lijkt lijnrecht te staan tegenover die van AIVD directeur Van Hulst, die afgelopen donderdag in de actualiteitenrubriek Netwerk stelde dat zijn dienst in deze zaak geen fouten had gemaakt. “Wij voelen ons daar vervelend over zonder dat ons zelf enig verwijt treft “, zei Van Hulst donderdag.

De geheime dienst werd al in de zomer van 2004 nadrukkelijk gewaarschuwd voor Mohammed B. Een medewerker van de AIVD sprak op 21 juni op Schiphol urenlang met Nouredine El F., een lid van de Hofstadgroep. El F. vertelde de dienst dat Mohammed B. geobsedeerd was door de gewelddadige Jihad en noemde hem “gevaarlijk”.

De AIVD hechtte weinig waarde aan die verklaring, omdat de dienst dacht dat Nouredine El F. de aandacht van zichzelf probeerde af te leiden door anderen te belasten. Een inschattingsfout, zo erkent het plaatsvervangend hoofd van de AIVD, Theo Bot nu in Reporter.

De uitzending van Bart Nijpels en Jos Slats is hier te zien:

In de media:

NRC 2 mei 2005:

AIVD geeft verkeerd taxeren van B. toe.