blog | 30 april 2017

Follow the money. Remedie tegen nepnieuws (1)

Heerlijk helder Heijne (sorry, flauw) al gelezen dit weekend? Als altijd gezond ‘gedachtenvoer’.
Daarna nog maar eens kijken naar de aflevering van Politicologica (Human) over de VVD.

https://www.human.nl/politicologica…

Daarin spreekt VVD voorzitter Keizer, nu zelf onder vuur na een onthulling van Follow the Money (chapeau Kim van Keken & Eric Smit).
In gesprek met collega Frederick Mansell zegt de VVD voorzitter : “Laten we eerlijk zijn, integriteit is een vervelend onderwerp omdat dat nu eenmaal negatieve gevoelens meebrengt.” In retrospectief wordt alles duidelijker, ook deze uitspraak van VVD partijvoorzitter Henry Keizer. Ik was een weekje op vakantie in het buitenland maar begreep dat Keizer inmiddels gepleit heeft voor onderzoek naar zichzelf, althans zijn handelen. Ook dat klinkt logisch. Vooral wanneer dat gebeurt door de eigen partijcommissie die daar over gaat. Keizer laat zijn vlees liefst keuren door een bekende slager.
Zit er aan het eind van de formatie, opnieuw een VVD’er op Justitie? Gefrustreerde ambtenaren lekken. Dat deden ze op Justitie de voorbije jaren volop. Verbaasd? Je zult het niet meer zijn wanneer je bedenkt dat bij de aansturing van een departement het goede voorbeeld geven belangrijk is. Zeker wanneer je ‘law and order’ predikt.
En dan zijn er nog vrijheid van meningsuiting en de vrije nieuwsgaring. Eveneens kernwaarden van Keizer z’n partij. Behalve nu hij zelf onder vuur ligt. Nu weigert de partijvoorzitter journalisten van FTM de toegang tot zijn persconferentie. Persbreidel heet dat. Indrukwekkend  onnozel. Reden voor ontslag van de partij pr- functionaris die het bedacht of niet voorkwam, dunkt me.
Net als in de VS, waar president Trump de kritische pers vergelijkbaar bejegent, staat de journalistieke collega’s maar één ding te doen: doorgraven én feiten publiceren:
Die lange adem zal tevens de beste remedie tegen nepnieuws blijken.