Documentaire | 28 december 2012

Mayday Mayday. Deel I: Piloten Ryanair luiden noodklok over veiligheid

Deel 1: Beroepsorganisaties roepen op tot onderzoek

Piloten van Ryanair vliegen geregeld met minder brandstof dan ze zouden willen. Dat zeggen vier piloten van Ryanair in het KRO programma Reporter. Ze stellen dat ze, om te bezuinigen, onder druk worden gezet om zo min mogelijk te tanken. Hun medewerking aan het KRO- programma omschrijven ze als een noodoproep. “Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden”, zegt één van hen. Beroepsverenigingen pleiten in Reporter voor diepgaand onderzoek naar het brandstofbeleid van de Ierse luchtvaartmaatschappij. De uitzending kunt u hier bekijken:

vlcsnap-2016-03-24-22h57m39s260

“Er wordt druk uitgeoefend op piloten om zo min mogelijk brandstof te tanken om zo geld te besparen voor het bedrijf, “ zegt één van de piloten. Die druk leidt volgens het viertal tot veiligheidsrisico’s. ”We zoeken altijd de randen op, ook de randen van de regelgeving”, beweert één van hen. “Beïnvloedt dat de veiligheid? Ja, dat doet het”, vult een collega aan.

vlcsnap-2016-03-24-22h57m46s849

De piloten leggen een verband met de gebeurtenissen van 26 juli jongstleden. In Valencia landden op één avond drie toestellen van Ryanair met een noodoproep, een zogenoemde Mayday-call, vanwege een tekort aan brandstof. Tijdens een persconferentie in Madrid wees de Ryanair directie op de correct gevolgde procedures. Maar een Spaanse verkeersleider wijst er op dat er sprake was van een ‘noodprocedure. Uit een reconstructie van die avond blijkt dat een rampscenario dichtbij was. Het incident was volgens de piloten een direct gevolg van het rigide brandstofbeleid van Ryanair. “ Als er niets verandert, dan gaat het bergafwaarts met de veiligheid”, reageert een piloot. “Ja, ik ben bang dat er iets gaat gebeuren als de zaken niet veranderen”, stelt een ander.

vlcsnap-2016-03-24-22h56m02s285

Nico Voorbach, voorzitter van de European Cockpit Association (ECA) maakt zich grote zorgen over het beleid van Ryanair: “Het is wachten op een keer dat een vliegtuig helemaal geen brandstof meer over heeft. Voorbach roept op tot een diepgaand onderzoek. De ECA krijgt bijval van de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers. Voorzitter Evert van Zwol: ‘Ik zou willen oproepen om daar tot op de bodem te gaan. In Nederland, maar ook op Europees terrein, om heel goed uit te gaan zoeken wat daar speelt.’

De vier klokkenluiders doen in de uitzending verslag van een “diepgewortelde angstcultuur” binnen het bedrijf. Vliegers zijn, zeggen ze, nauwelijks in staat zich tegen de druk verzetten. ‘Wanneer piloten hun zorgen uiten worden ze gestraft’, vertellen ze. Eén van de sancties die kritische piloten wordt opgelegd is overplaatsing naar een basis ver van hun woonplaats. Een voormalig gezagvoerder beschrijft de stijl van het Ryanair management als: “Een regime van onderdrukking, een dictatuur.”

vlcsnap-2016-03-24-23h05m56s472

Mayday Mayday deel 1 is hier te zien:

Mayday Mayday part 1 (international version) can be watched here:

In de media:

30 december 2012:

Nu.nl: Ryanair spreekt beschuldiging tegen

NRC: Ryanair ontkent beschuldigingen

29 december 2012:

Politiek Eindhoven bezorgd over Ryanair

Volkskrant: Jos Collignon

O&D13-01-08(a)

Kamagurka:

Kamagurka 291212

 

28 december 2012:

ANP: CDA wil opheldering over Ryanair

Volkskrant: Onderzoek naar vliegen met minder brandstof

Powned: Onderzoek naar vliegen met minder brandstof

Knack: Ryanair-piloten waarschuwen voor veiligheid

Joop.nl: Piloten RyanAir luiden noodklok: brandstofbeleid levensgevaarlijk

Het Belang van Limburg: Ryanair-piloten waarschuwen voor veiligheid

Deens: Hollandi pilootide liit nõuab Ryanairi ohtliku kokkuhoiu uurimist

Informatie/ documenten behorend bij de uitzending:

Intern document Spaanse luchtverkeersleiding

Onderzoek Ierse Luchtvaartautoriteit

Notariële akte ivm de identiteit van de Ryanair vliegers

Statement Spaanse en Ierse autoriteiten

Mailwisseling met Ryanair

Overzicht documenten bij uitzendingen Ryanair