Documentaire | 29 november 2018

Twee kanten, twee kampen. Natascha’s Beloofde Land (1)


Een maand lang fietst de Nederlands- Joodse journalist Natascha van Weezel door Israël en over de Westbank. Ze ontmoet mensen van haar generatie met wie ze praat over het leven in misschien wel het meest gecompliceerde conflictgebied ter wereld. Zet de verharding door of groeit er hoop met de opkomst van een jonge generatie?

Natascha wordt af en toe tot wanhoop gedreven door het conflict omdat ze van haar Israëlische familie houdt maar tegelijkertijd worstelt met het regeringsbeleid. Ze praat met jonge Israëli’s en Palestijnen die ondanks het geweld en sociale, religieuze en politieke druk hun lot in eigen hand nemen. Ze kiezen hun eigen koers vaak recht tegen de stroom in.

Deel I: Twee kanten, twee kampen

Natascha ontmoet Ahed Tamimi een paar weken na haar vrijlating uit een Israëlische gevangenis. Ahed is zeventien en vecht van jongs af aan tegen de bezetting. In december 2017 schopt en slaat ze een Israëlische soldaat. De beelden gaan de wereld over. Ze wordt gearresteerd en zit acht maanden gevangen. In juli dit jaar wordt ze vrijgelaten.

Tijdens een openhartig gesprek wordt duidelijk waarom Ahed uitgroeide tot een symbool van het Palestijnse verzet.

Natascha beklimt de berg Massada. Hier voltrok zich lang geleden een drama dat tot op de dag van vandaag symbool staat voor onverzettelijkheid. Niet voor niets leggen  Israëlische militairen leggen hier een eed af.

Oren Rosenfeld, voormalig lid van een militair elite-team, legt ter plekke uit waarom.

In Ramallah, de hipste stad op de Westbank ontmoeten we Reem en Marineh, politiek bewuste twintigers in de modescene. Ze verwerken hun boodschap tegen de bezetting in hun ontwerpen.

Ze nemen Natascha mee op sleeptouw, het Palestijnse nachtleven in.

Bekijk hier: Deel 1: Twee kanten, twee kampen

Natascha’s Beloofde Land is een co- productie van Kleine Storm en de VPRO en werd gemaakt door:

Presentatie Natascha van Weezel
Camera Ton Vanderplas
Geluid Bram Boers
Montage Caroline Hoeberechts
Productie Brechtje Smaling
Research en productie en vertaling Israel Esther Hertog
Research en productie en vertaling Westbank Amna Thyab
Vervoer en logistiek Tair Krain
Producent Machteld van Gelder
Regie en samenstelling Bart Nijpels

zie ook: Achter de schermen