blog | 8 oktober 2015

Peroxyde Vrees Verspreider

Peroxyde Vrees Verspreider laat weten dat het door hem bedachte ‘meldpunt overlast asielzoekers’ tot ‘overweldigend’ veel reacties leidt. Meer dan tweeduizend. Hij noemt twee voorbeelden: een kennelijk verontruste moeder die vreest voor de veiligheid van haar dochters. En iemand die laat weten dat ‘ze’ dronken door tuinen zouden zwalken. De melders zullen waarschijnlijk een stemadvies ontvangen en de aanbeveling zich bij hun lokale Bromsnor te melden. Sowieso een beter idee wanneer er echt iets aan de hand is. Dan wordt er tenminste actie ondernomen. Althans de kans daarop is groter. Peroxyde Vrees Verspreider doet namelijk niets, behalve Permanent Vrees Verspreiden en zijn mantra over ’testosteronbommen’ en ‘gelukzoekers’ herhalen voor wie, in zijn visie, de grenzen natuurlijk gesloten moeten worden.

Angstoproepende, beledigende, bagetaliserende simplificaties en illusionaire oplossingen. Allemaal tot daaraan toe want leve de vrijheid van meningsuiting. Hoe stompzinnig, abject en kortzichtig dan ook. Maar de angst, en daarmee de aanhang van Peroxyde Vrees Verspreider groeit en de stemming achter de dijken bereikt een kookpunt. Ook in de berichtgeving. ‘Staatssecretaris wordt vertrek uit Oranje onmogelijk gemaakt’ en ‘Dijkhof in Drenthe belaagd door boze bewoners’. De meervoudsvorm in alle publicaties. Het zou kunnen dat er meer gebeurd is dan werd getoond maar daarover reppen Journaals en kranten niet dus kan ik niet anders dan vast stellen dat er sprake was van één corpulente dame die zich in, kennelijk staat van drift, voor de dienstwagen van de bewindsman opstelt, op verontwaardigde toon uitroept “Dikke BMW!” en op de motorkap slaat. Waarna ze door een agent in burger onhandig want hardhandig tegen de grond wordt gewerkt. Dramatisch beeld. Vrouw struikelt en bezeert zich. Haar gegil moet hoorbaar zijn geweest tot in de bus met vluchtelingen die zich even terug in oorlogsgebied moeten hebben gewaand. De vrouw wordt per ambulance afgevoerd. Gevolg van haar actie: zes seconden waarin de chauffeur van de staatssecretaris zijn voet van het gaspedaal moest houden. De man is een held, verdient een lintje, heeft ondanks de voor zijn baas hachelijke situatie, de rust bewaard. Maar ja waarom ook niet. Voor één boze mevrouw trap je even op de rem. Meer niet. Want geen horde woeste bewoners die Dijkhof ‘op z’n Air France’ van z’n kledij wil ontdoen, noch een bende breedgeschouderde Drenten die zijn BMW dreigt om te draaien en evenmin een barricade van brandende autobanden die hem de doorgang belet. Eén boze mevrouw. Oh nee, er loopt nog een bewoner het beeld in. Hij lijkt een klap tegen de zijspiegel van Dijkhof’s dienstauto te geven terwijl hij, in onverstaanbaar dialect en helaas zonder ondertitels, een verwensing uit. Mogelijk, in navolging van de mevrouw, aan het adres van de ook in deze automobiel verstopte ‘sjoemelsoftware’. We weten het niet. Meer voor de hand ligt natuurlijk dat hij zijn verbale pijlen richt op de Haagse bestuurders die hem en zijn dorpsgenoten een loer draaien. Begrijpelijke boosheid van brave, niet racistische burgers die bedrogen worden. Aan hen gedane beloftes worden gebroken. En intussen bereikt Nederland zijn kookpunt. Niet door de feiten maar door media opgeklopte gebeurtenissen, bestuurlijk geblunder en de Peroxyde Vrees Verspreider die er bekwaam een slaatje uit slaat. Tweeduizend meldingen suggereert hij

Wilders: Asielzoekers zwalken dronken door de tuin

vlcsnap-187410

De Peroxyde Vrees Verspreider laat geen journalistieke of andere controle toe en kan dus, zoals vaker, roepen wat hij wil. Net als de helden die klikken bij zijn Meldpunt. Zij die hun ongenoegen uiten over mensen van wie het gros aan dood, honger en verraad is ontsnapt. Ze worden hier enerzijds verwelkomd door landgenoten die hen op een barbecue trakteren en schier bewusteloos knuffelen met intimiderende goedbedoeldheid. Anderzijds worden de vluchtelingen met vergelijkbare passie betiteld en bejegend als rovende, zuipende, verkrachtende barbaren. En intussen sturen klikkers berichtjes naar de de Peroxyde Vreemdelingen Verdrijver, de man die suggereert dat hij de grenzen kan sluiten. Ze kunnen terecht op deze treurige pagina:

Meldpunt overlast AZC

De leden van de ‘boterspaan- brigade’, waar we, mocht hier nog ooit een oorlog uitbreken, hem zeker niet mee gaan winnen. Nee dan de types die in Woerden een noodopvang bestormen en met vuurwerkbommen en eieren gooien. Heldhaftig verscholen achter bivakmutsen en in het zwart gekleed, onder dekking van het donker, 150 vluchtelingen, onder wie vrouwen en kinderen, de stuipen op het lijf jagen.               De deksel op de snelkookpan rammelt als gevolg van bestuurlijke onmacht, onzorgvuldige, opgeklopte mediaberichten en opruiende prietpraat van de Peroxyde Vrees Verspreider. Nederland zakt diep, zo diep dat barrières van redelijkheid bezwijken en ongecontroleerde woede en domheid over de dijken klotst. Wijsheid wijkt, empathie delft het onderspit. Maar niet bij een oude man die desgevraagd voor de televisiecamera verklaart dat de vluchtelingen wat hem betreft welkom zijn.Waarom? Omdat hij weet wat oorlog is. Even zie je hem in gedachten terugkeren naar hoe hij eind jaren vijftig voor de Russen vluchtte. Van oorsprong Hongaar, al decennialang een trotse landgenoot. Medicijn tegen m’n schaamte. Waarschijnlijk zal de paniek in de polder niet eerder wijken dan wanneer zijn geluid de overhand krijgt. Snel graag voordat we de term ‘Hollands Laagland’ figuurlijk moeten gaan nemen.