Reportages | 6 juni 1996

Inspectie Volksgezondheid over weigeren medische hulp door Dutchbat

Inspectie Volksgezondheid over weigeren medische hulp door Dutchbat

“Het niet helpen van mensen is alleen aanvaardbaar als de omstandigheden dat echt onmogelijk maken. Ik denk dat in dit geval een andere beoordeling mogelijk was geweest. Temeer omdat er op dat moment nog geen andere slachtoffers waren onder de eigen militairen en de artsen nog niets anders te doen hadden. Er was tijd en ruimte ondanks de geweldige dreiging om deze mensen te bekijken en beoordelen en te kijken of ze geholpen hadden kunnen worden. En dat is niet gebeurd.” Dat zegt G Siemons, hoofdinspecteur volksgezondheid in Brandpunt.

vlcsnap-2016-04-13-14h19m16s500

In het hospitaal in Srebrenica behandelt arts in opleiding Ilijaz Pilav op tien juli 1995, 21 gewonden, voornamelijk vrouwen en kinderen van wie 11 zwaargewond. Pilav, zelf non stop in de operatiekamer, ziet dat hij en de andere leden van het team van Artsen zonder Grenzen het werk niet aan kunnen. Ze komen handen tekort. Pilav vraagt zijn collega Christian Schmidt een fax/ telex te sturen naar Dutchbat in Potocari met een verzoek om hulp bij de behandeling van twee zwaargewonden. Majoor Franken, de tweede man op de basis antwoordt binnen twintig minuten en weigert.

“Wij vinden dat op z’n minst de telex beoordeeld had moeten worden door de eindverantwoordelijke arts”, zegt Siemons. “Pas dan kun je zeggen dat de hulp door Dutchbat artsen wel gegeven had kunnen worden dus deze gang van zaken vinden we onjuist. We vinden dat niet een commandant van een bataljon een dergelijke beslissing op zijn eentje moet nemen.”

De uitzending is hier te zien: