Hofstadgroep | 28 oktober 2005

Saleh B., de informant

Op maandag 5 december 2005 begint in de zwaar beveiligde bunker van de rechtbank in Amsterdam het proces tegen de leden van de Hofstadgroep, inclusief Mohammed B. die eerder al tot levenslang is veroordeeld wegens de moord op filmmaker Theo van Gogh. In dit Profiel aandacht voor de Hofstadgroep in het algemeen en een vermeende mol van de AIVD in het bijzonder.

De dertien verdachten, inmiddels een jaar in voorarrest, worden door het Openbaar Ministerie beschuldigd van het lidmaatschap van een terroristische organisatie en van het voorbereiden van aanslagen. Jason W. en Ismael A. worden bovendien verdacht van het gooien van een handgranaat naar het arrestatieteam dat in november 2004 een inval deed in hun woning in het Haagse Laakwartier. Bij de explosie raakten vier politiemensen gewond van wie twee zeer ernstig.

Verschillende leden van de Hofstadgroep beweren dat een informant van de geheime dienst, de AIVD, de leverancier was van de handgranaat. Deze Saleh B., een 28-jarige man van Marokkaanse afkomst uit Rotterdam, zou in oktober 2004 in totaal vier scherfgranaten uit het voormalige Joegoslaviƫ in handen van de Hofstadgroep hebben gespeeld. Volgens de advocaten van de verdachten is hier sprake van uitlokking. Ze willen tijdens het proces de vermeende informant en de directeur van de inlichtingendienst over de kwestie ondervragen.

De uitzending is hier te zien: