artikel | 9 september 2020

Srebrenica, een verkeerd geschreven geschiedenis.

Canon van Nederland in de fout

Dat blijkt uit een speciale bijlage van Checkpoint, een uitgave van het Veteraneninstituut. Nederlandse media als het NOS Journaal, Nieuwsuur en kwaliteitskranten maken als het over Srebrenica gaat geregeld fouten. Ook een prominent politicus en een theater slaan de plank mis.
En inmiddels roept ook de nieuwe versie van de ‘Canon van Nederland’ boze reacties op bij Dutchbatters: ‘U moet zich schamen dit stuk als Canon van de Nederlandse geschiedenis te beschouwen.’ Uit dit onderzoek blijkt dat ze een punt hebben. Het is de eerste van reeks publicaties over onjuistheden in de berichtgeving en geschiedschrijving over de val van Srebrenica in juli 1995.
Een Dutchbatter doet begin vorig jaar aangifte tegen het NOS Journaal wegens laster. De rubriek heeft hem en z’n collega’s, vindt hij, van medeplichtigheid aan de massamoord in Bosnië beschuldigd.

Het verhaal is hier te downloaden:

Srebrenica een verkeerd geschreven geschiedenis Checkpoint06-2020_bijlage 090920

En via deze link te lezen:

Checkpoint 06-2020. Srebrenica, een verkeerd geschreven geschiedenis

Ik draag deze serie verhalen op aan wijlen Esad Efendic, kompas en kameraad en een man die zich een leven lang inzette voor de waarheidsvinding, ook als die ongemakkelijk of pijnlijk was.

De reeks ‘ Srebrenica, een verkeerd geschreven geschiedenis’ komt tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl)