artikel | 9 september 2020

Srebrenica, een verkeerd geschreven geschiedenis.

Media en Canon van Nederland in de fout

Dat blijkt uit een speciale bijlage van Checkpoint, een uitgave van het Veteraneninstituut. Nederlandse media als het NOS Journaal, Nieuwsuur en kwaliteitskranten maken als het over Srebrenica gaat geregeld fouten en vaak dezelfde.  Ook een prominent politicus, een theater en de ‘Canon van Nederland’ slaan de plank mis. Het leidt tot woedende reacties onder Dutchbatters: ‘U moet zich schamen dit stuk als Canon van de Nederlandse geschiedenis te beschouwen.’  Een Dutchbatter doet begin vorig jaar zelfs aangifte tegen het NOS Journaal wegens laster. De rubriek heeft hem en z’n collega’s, vindt hij, van medeplichtigheid aan de massamoord in Bosnië beschuldigd. Uit dit onderzoek blijkt dat de veteranen een punt hebben. De onjuistheden in de berichtgeving en geschiedschrijving over de val van Srebrenica in juli 1995 zijn pijnlijk, structureel en uitermate hardnekkig. De hoofdredacteur van het NOS Journaal houdt voet bij stuk. Historici die de genocide in het hart van Europa onderzochten reageren verbijsterd. Download hier:

Srebrenica een verkeerd geschreven geschiedenis Checkpoint06-2020_bijlage 090920

Ook te lezen via:

Checkpoint 06-2020. Srebrenica, een verkeerd geschreven geschiedenis

Ik draag deze serie verhalen op aan wijlen Esad Efendic, kompas en kameraad en een man die zich een leven lang inzette voor de waarheidsvinding, ook als die ongemakkelijk of pijnlijk was.

De reeks ‘ Srebrenica, een verkeerd geschreven geschiedenis’ komt tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl)