blog | 17 december 2015

Srebrenica en de waarheidsvinding, een herkansing

Het NIOD zal zich, op verzoek van de regering opnieuw buigen over Srebrenica. Aanleiding, de onthullingen in de documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ van VPRO collega Huub Jaspers, Hannah Kooy en ondergetekende.

Waarom Srebrenica moest vallen

vlcsnap-2016-04-08-09h08m34s610                   vlcsnap-2016-04-08-09h09m32s848

We toonden documenten waar uit bleek dat de Amerikanen, in samenspraak met de Britten en de Fransen, eind mei 1995 – meer dan een maand voor de val van enclave- besloten om de bombardementen tegen de Serviërs ‘stilletjes’ op te schorten. De Nederlandse regering werd van dat besluit niet op de hoogte gesteld -bevestigd door oud premier Kok en Joris Voorhoeve toenmalig minister van Defensie- terwijl het juist Nederlandse VN- blauwhelmen waren die de bewoners van Srebrenica moesten beschermen.

vlcsnap-2016-04-08-09h04m04s489

Het betreft feiten (geen suggesties zoals ook nu in sommige berichten nog wordt gesteld) die niet vermeld worden in het omvangrijke NIOD onderzoeksrapport naar de val van de enclave. Oud onderzoeksleider Blom, destijds directeur van het instituut, stelde voorbije zomer in onder meer de Volkskrant dat de feiten geen ‘nieuws’ betroffen en werd in die opvatting onder meer gesteund door columnisten van diezelfde krant en de auteur Frank Westerman. Opmerkelijk omdat ze geen van allen eerder melding maakte van het Amerikaans besluit van 28 mei 1995. Het NIOD publiceerde in 2002, na jarenlang onderzoek, een rapport waarin deze feiten ontbraken. Andere relevante zaken – zoals het bevel van de Nederlandse bataljonsleiding om tijdens de val van de enclave gedurende twee dagen geen medische hulp aan Bosnische vluchtelingen te verlenen- werden onvoldoende onderzocht en in kaart gebracht en zelfs onder de pet de gehouden. Het NIOD mag desondanks opnieuw aan de slag. Een herkansing. Er zit inmiddels een nieuwe directeur. Benieuwd welke vruchten de waarheidsvinding af gaat werpen. Slachtoffers, nabestaanden, Dutchbat- veteranen, het publiek, ze hebben allemaal recht op de onversneden werkelijkheid.

vlcsnap-2016-04-08-09h05m28s550

Ook over de politieke besluiten van Washington die er voor zorgden dat de genocide in het hart van Europa niet voorkomen werd.

NOS Niod buigt zich weer over Srebrenica

Nu.nl Niod doet weer nieuw onderzoek