Sting like a bee

Sting like a bee (SLB) is het journalistieke productiebedrijf van Bart Nijpels (1960).

Hij regisseert en produceert documentaires en reportages, schrijft artikelen en columns voor kranten, bladen en deze website. Hij is in te huren als journalistieke mentor/ coach maar ook als (interim) eindredacteur en adviseur/ bemiddelaar bij conflicten op redacties of binnen media- organisaties. Nijpels geeft cursussen en doceert onderzoeksjournalistiek en adviseert voor op waarheid gebaseerde films, series en boeken.

vlcsnap-2012-12-01-00h30m48s60

Nijpels werkte in vaste dienst als verslaggever, regisseur en onderzoekjournalist voor Netwerk, Brandpunt, Profiel en Reporter (KRO). Aan dat programma gaf hij leiding tot medio 2015. Daarna begon hij voor zichzelf. In 2016 won hij samen met collega Huub Jaspers (Argos, VPRO), De Loep, de Nederlands/Vlaamse prijs van de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten  (VVOJ) voor de documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’

Eén van de documenten die de rol van de Verenigde Staten rond de val van Srebrenica blootlegt. (‘Waarom Srebrenica moest vallen’, VPRO/HUMAN, juni 2015)

De jury noteerde in haar rapport: “Deze documentaire komt griezelig in de buurt van perfecte onderzoeksjournalistiek. Het Argosteam heeft de geschiedenis herschreven. Aanhoudend, diepgravend, goed in beeld gebracht, alle partijen aan het woord gelaten, revelerend en relevant. Kortom: verplichte kost op voorschrift van de Loepjury.” De documentaire was aanleiding voor aanvullend onderzoek door het NIOD naar de val van de enclave.

Sandy Berger, voormalig nationaal Veiligheidsadviseur van president Clinton breekt het interview af.  (‘Waarom Srebrenica moest vallen’, VPRO/HUMAN, juni 2015)

Nijpels werkte in oorlog -en crisisgebieden als Israël, voormalig Joegoslavië en Afghanistan

Uruzgan, Afghanistan, 2007

In 2013 won Nijpels, samen met collega Marco de Lange, De Loep voor ‘Mayday, mayday’  over  Ryanair. Het tweeluik leidde tot een slepende rechtszaak die de luchtvaartmaatschappij, na drie jaar procederen, verloor.

IMG_2836

Bart Nijpels en Marco de Lange, De Loep 2013

mayday

Interview met drie gezagvoerders en een ‘first officer’ van Ryanair
Jos Collignon in de Volkskrant naar aanleiding van ‘Mayday Mayday’

In 2000 ontving hij, op het televisiefestival in Monte Carlo een nominatie voor een reportage over klokkenluider Paul van Buitenen tijdens de val van de Europese Commissie. Vanaf 1990 maakte Nijpels zo’n honderd reportages en documentaires. Onder meer over Srebrenica, oud- bokser Rudi Lubbers, de Hofstadgroep, de Joint Strike Fighter (JSF), Gladio, het WK’74, Afghanistan en de Nederlandse missie in Uruzgan, luchtvaartmaatschappij Ryanair, de ramp met containerschip MSC Zoë.

Rudi Lubbers schaduwbokst in Bulgarije (‘Het gevecht van z’n leven’, Andere Tijden Sport, NTR, januari 2019)
Cameraman Ton Vanderplas filmt in Bremerhaven waar de reis van rampschip MSC Zoë begin 2019 eindigde (‘De ramp op het Wad’ I en II, Zembla, BNNVARA oktober 2019)

Containerschip MSC Zoë (bron: Kustwacht)

Natascha van Weezel in gesprek met de nabestaanden van een Palestijnse martelaar.  (‘Natascha’s Beloofde Land’, VPRO november 2018)

Interview met Thom Karremans (Netwerk ’98)
Opnieuw in gesprek met de oud- commandant van Dutchbat (De Pianospeler, Profiel 2011)

Overzicht uit een strafdossier over de Hofstadgroep (Martelaars en Mollen, Profiel 2005)

Interview over de JSF met Tom Burbage, manager Lockheed Martin. De PR- afdeling kijkt mee  (Reporter 2008)

Uit documenten van Economische Zaken blijkt dat de regering de Kamer misleidde

Wapens uit een depot van Gladio, de naoorlogse ondergrondse verzetsorganisatie, blijken in handen gekomen van de georganiseerde misdaad (Reporter, 2007)
In het Olympisch stadion in München vertelt Paul Breitner waarom ‘de Duitsers’ Oranje in 1974 versloegen (Een Duits geheim, Reporter 2004)

 (Missie in Uruzgan, Reporter 2009)

Tarin Kowt. Deelnemers verlaten in allerijl per helikopter een conferentie (Missie in Uruzgan, Reporter 2008)

 

Voor meer informatie of een offerte kunt u bellen met: 0610896623 of  mailen naar: b.nijpels@stinglikeabee.nl