Sting like a bee

Sting like a bee (SLB) is het journalistieke productiebedrijf van Bart Nijpels (1960). Hij maakt en produceert documentaires en reportages, schrijft artikelen en columns voor kranten, bladen en z’n website. De meeste producties en publicaties zijn op deze website te vinden. Tot medio 2015 gaf hij leiding aan de documentairerubriek Reporter (KRO). Nijpels geeft cursussen en doceert onderzoeksjournalistiek. Hij is, via Sting like a bee, ook in te huren als (onderzoek) journalistieke coach of eindredacteur (plaatsvervangend/ ad interim).

Voor hij zijn bedrijf begon, werkte hij jarenlang als verslaggever, regisseur en onderzoekjournalist voor programma’s als Netwerk, Brandpunt, Profiel en Reporter. In 2000 ontving hij, op het televisiefestival in Monte Carlo een nominatie voor zijn reportage over klokkenluider Paul van Buitenen en de val van de Europese Commissie. In 2013 won hij, samen met collega Marco de Lange, De Loep, de jaarlijkse (Nederlands/Vlaamse) prijs van de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten  (VVOJ) voor ‘Mayday, Mayday’ over luchtvaartmaatschappij Ryanair.

IMG_2836

Bart Nijpels en Marco de Lange, De Loep 2013

mayday

Interview met drie gezagvoerders en een ‘first officer’ van Ryanair

Het tweeluik leidde tot een slepende rechtszaak die Ryanair, na drie jaar procederen, tot en met de Hoge Raad verloor.

De begraafplaats in Potocari

In 2016 won Nijpels De Loep opnieuw, deze keer samen met collega Huub Jaspers voor de documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’. De jury oordeelde ruimhartig in haar rapport: “Deze documentaire komt griezelig in de buurt van perfecte onderzoeksjournalistiek. Het Argosteam heeft de geschiedenis herschreven. Aanhoudend, diepgravend, goed in beeld gebracht, alle partijen aan het woord gelaten, revelerend en relevant. Kortom: verplichte kost op voorschrift van de Loepjury.”

Eén van de documenten die de rol van de Verenigde Staten rond de val van Srebrenica blootlegt. (‘Waarom Srebrenica moest vallen’, VPRO/HUMA, december 2016)

Sandy Berger, voormalig nationaal Veiligheidsadviseur van president Clinton breekt het interview af.  (‘Waarom Srebrenica moest vallen’, VPRO/HUMAN, december 2016)

Nijpels maakte vanaf 1990 zo’n honderd reportages en documentaires. Onder meer over Srebrenica, oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker, de Hofstadgroep, de Joint Strike Fighter (JSF), Gladio, het WK’74, Afghanistan en de Nederlandse missie in Uruzgan, luchtvaartmaatschappij Ryanair.

Massagraf bij Potocari
                                                                                                                                                                 Interview met Thom Karremans (Netwerk ’98)
Opnieuw in gesprek met de oud- commandant van Dutchbat (De Pianospeler, Profiel 2011)

Oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker (Reporter 1993)

Overzicht uit een strafdossier over de Hofstadgroep (Martelaars en Mollen, Profiel 2005)

Interview over de JSF met Tom Burbage, manager Lockheed Martin. Testpiloot John Beasley en de PR- afdeling kijken mee. (Reporter 2008)

Uit documenten van Economische Zaken blijkt dat de regering de Kamer misleidde over de omvang van de JSF- tegenorders. (Reporter 2008)

Wapens uit een depot van Gladio, de naoorlogse ondergrondse verzetsorganisatie, blijken in handen gekomen van de georganiseerde misdaad (Reporter, 2007).
In het Olympisch stadion in München vertelt Paul Breitner waarom ‘de Duitsers’ Oranje in 1974 tóch versloegen (Een Duits geheim, Reporter 2004).

Nijpels tijdens helikoptervlucht in Uruzgan (Missie in Uruzgan, Reporter 2009).

Tarin Kowt. Deelnemers verlaten in allerijl per helikopter een conferentie (Missie in Uruzgan, Reporter 2008)

Jos Collignon in de Volkskrant naar aanleiding van Mayday Mayday deel 1, Reporter 2012

Meer recent regisseerde Nijpels een serie met Natascha van Weezel over het Israëlisch- Palestijns conflict en maakte documentaires over onder meer oud- bokser Rudi Lubbers en de ramp met containerschip de MSC Zoë.

Natascha van Weezel in gesprek met de nabestaanden van een Palestijnse martelaar.  (‘Natascha’s Beloofde Land’, VPRO november 2018)

Rudi Lubbers schaduwbokst in Bulgarije (‘Het gevecht van z’n leven’, Andere Tijden Sport, NTR, januari 2019)
 
Cameraman Ton Vanderplas filmt in Bremerhaven waar de reis van rampschip MSC Zoë begin 2019 eindigde (‘De ramp op het Wad’ I en II, Zembla, BNNVARA oktober 2019)

Containerschip MSC Zoë (bron: Kustwacht)

Onafhankelijke controle van de macht is van cruciaal belang voor een vitale, gezonde democratie.

vlcsnap-2012-12-01-00h30m48s60

Sting like a bee onderzoekt waar beleid faalt en macht ontspoort.