Documentaire | 21 december 2023

Brug over de breuklijn

Natascha van Weezel en Sinan Can onderzoeken de kloof die in Nederland ontstond vanaf de Gaza- oorlog.

Hun zoektocht brengt de verdeeldheid in kaart. Vriendschappen lopen stuk, op social media regent het scheldpartijen en bedreigingen. Toch pleiten ze, met oog en begrip voor alle partijen, onvermoeibaar voor dialoog.

De gruwel van de oorlog domineert dagelijks het nieuws. De beelden voeden pijn, woede en frustratie. Toch zoeken de vrienden in ‘Brug over de breuklijn’ (trailer) mensen die, net als zij, willen dat de rede de retoriek van het conflict overstemt.

‘Brug over de breuklijn’ bekijk je hier

Natascha: ‘Sinds 7 oktober is de wereld veranderd. Oók mijn persoonlijke wereld. Ik ben al jaren kritisch op de Israëlische regering, maar heb ook altijd gevonden dat er niet getornd mag worden aan het bestaansrecht van de staat Israël. Voor het eerst in mijn leven ben ik bang om Joods te zijn; elke dag word ik geconfronteerd met antisemitisme – tot bedreigingen toe. Ik ben vóór nuance en vóór vrede, want alleen zo kunnen we mensenlevens redden.’

Sinan: ‘Ik maak me zorgen om onze gepolariseerde Nederlandse en Europese samenleving. Hoe langer het conflict duurt in Gaza des te groter de gevolgen hier in Europa voelbaar zullen worden. Dan ontstaat er een grote breuklijn tussen groepen. Die was al groot de afgelopen jaren, maar de breuklijn wordt alleen dieper en onoverbrugbaar, met alle gevolgen van dien.’