blog | 18 november 2016

Srebrenica: NIOD en VVOJ

Vandaag is een bijzondere dag. Vanmiddag presenteert het NIOD een nieuw onderzoek naar de val van Srebrenica.

“Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies heeft een verkennend onderzoek  gedaan naar bronnen en wetenschappelijke literatuur die beschikbaar zijn gekomen sinds de publicatie in 2002 van het NIOD-rapport over de gang van zaken voorafgaand aan, tijdens en na de val van Srebrenica in 1995. De resultaten worden op  vrijdag 18 november om 15.00 uur in Nieuwspoort, Lange Poten, Den Haag gepresenteerd.”

Het onderzoek werd ingesteld n.a.v. de bevindingen in de HUMAN/VPRO/ ARGOS documentaire van vorig jaar die hier te zien is:

Waarom Srebrenica moest vallen

De VVOJ heeft collega Jaspers en mij genomineerd voor de Loep. Eervol en mooi voor iedereen die dít project mogelijk heeft gemaakt en er aan heeft meegewerkt.

VVOJ nominatie

De concurrentie is moordend (twee ijzersterke uitzendingen van Zembla) dus niet winnen is op voorhand geen schande. Veel belangrijker zijn de bevindingen van het NIOD.

Over het onderzoek meldde het instituut in een persbericht:

“Het verkennend onderzoek richtte zich op de twee volgende onderwerpen:

·         internationale politieke besluitvorming over het verlenen van luchtsteun (air strikes dan wel close air support) aan UNPROFOR, waaronder Dutchbat, voorafgaand en tijdens de val van de enclave Srebrenica, en in het bijzonder mogelijke afspraken hierover van eind mei 1995 tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

·         voorkennis bij westerse inlichtingendiensten over de Bosnisch-Servische aanval op de safe area Srebrenica, en over het exacte doel van deze aanval.”

Op Radio 1 blikte collega Huub Jaspers vanochtend al even vooruit:

Huub Jaspers in De Ochtenden

Komen we weer een stapje dichter bij de waarheden achter de val van Sebrenica? En zal het instituut in staat blijken zijn eigen in beton gegoten conclusies uit 2002 op z’n minst te nuanceren?

Kortom een spannende dag.