blog | 15 december 2017

Verwarring: Kees Boonman stopt

‘Kamerbreed’, iedere zaterdag op Radio 1 verdwijnt. Presentator, interviewer, politiek- analist Kees Boonman stopt. Noodgedwongen. Wat verklaarde hij een en ander gisteravond bij ‘Jinek!’ waardig, diplomatiek bijna. Welbespraakt en relativerend als zo vaak. AVROTROS kiest voor een andere koers. Las vandaag dat Jort Kelder ‘iets vervangends’ gaat doen. Fijne, vlotte, slimme babbelaar met vaak rake analyses maar ook een onvermijdelijk progressief- liberaal profiel en een man uit de ‘inner circle’ van de premier. Kees niet. Houdt meer afstand.

Ook bij Eén Vandaag -zijn tweede werkplek- is voor Kees geen plaats meer. En nu? Nog meer data- fetisjisme met de diepgang van een plas regenwater? Treurig vooruitzicht in een tijd waarin vooral de parmantige ijdeltuit zijn opmars maakt. Verslaggevers die politici met een brede grijnslach bejegenen en dan vooral bevragen over de staat van hun gemoed. Kamerleden treden hen zichtbaar onbevreesd tegemoet. En terecht want niets te vrezen. Guitigheid als drijfveer. Vrolijke muziekjes begeleiden lichtvoetig gekeuvel in filmpjes van niet meer dan anderhalve minuut. Geen ruimte voor kritische vragen. De waakhond wijkt, z’n vervanger kwispelt. Nog even en hij springt op schoot. Dat gebeurt trouwens al. Dan heet het ‘constructieve journalistiek’, één struikelpartij verwijderd van onversneden activisme.

Veel verder lijkt het denken over ‘anders’ van veel eindredacteuren en omroepmanagers niet te reiken. Gedreven door ééndimensionaal marktdenken en goeddeels ongefundeerde veronderstellingen over wat de kijker wil. Kansloze keuzes in een arena waar louter wordt gevochten om kijkcijfers en reclamegelden en de Publieke Omroep het dus aflegt tegen commerciële zenders die compromisloos amusement inzetten, niet gehinderd door betutteling en bezuinigingen uit Den Haag waar gebrek aan durf, visie en daadkracht al decennia de boventoon voeren. Dit keer rept het regeerakkoord van ‘ruimte voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep’. Het grenst aan satire nu de verantwoordelijke minister zonder blozen aankondigt dat de omroep, die al miljoenen heeft bezuinigd, er opnieuw 60 miljoen op achteruit zal gaan. Het kabinet zet er letterlijk niets tegenover. Die’ stevige publieke omroep’ van pagina 29 (punt 1.7) heeft straks geen fundament meer over. En de oppositie zwijgt want Hilversum lobbyt slecht en weet niet uit te leggen hoe het anders moet én kan.

Wanneer kiest de NPO voor de kern van haar taak? Wanneer maakt ze waar wat ze al jaren predikt? Ondanks alle beloftes investeert ook Hilversum -een paar uitzonderingen daargelaten- niet in onderzoeksjournalistiek. Integendeel. De afdeling ‘Loze beloftes en lege hulzen’ draait overuren, besteedt kapitalen aan nieuwe logo’s, identiteitscampagnes en andere uiterlijkheden. Excuseer, eenmaal op stokpaard gezeten, dwaal ik nog wel eens af…

Kees Boonman is uniek doordat hij dossierkennis, duiding, humor en interviewtechniek, soepel bundelt. Dus management van AVROTROS en Publieke Omroep, wat jullie ook aan vernieuwingsplannen (niks op tegen) verzinnen, Boonman moet daar een centrale rol in krijgen. Altijd. En geen zorgen, hij plooit zich moeiteloos in moderniteiten. Zie zijn vlogs. Dus laat deze, over de dividendbelasting, niet z’n laatste zijn:

#KEESVLOG29: De dividendbelasting

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/keesvlog29-de-dividendbe…

En Kamerbreed? Nooit meer dit soort lenigheid, ik parafraseer:

Geïnterviewde: “Nou dat vind ik eigenlijk wel een uiterst merkwaardige vraag meneer Boonman.”

Kees: “Ja, nu ik erover nadenk, heeft u daar misschien wel gelijk in. Maar ik heb hem nu gesteld dus geeft u maar gewoon antwoord.”

Of toenmalig premier Kok die worstelt met de aankoop van legerhelikopters en op het punt staat naar onze Oosterburen te reizen in een decor van moeizame Haagse onderhandelingen. Kees vangt hem op: “Meneer Kok, hoe zeg je helikopter in het Duits?”

“Hubschrauber”, snauwt de premier.

Kijk voor Kees z’n beroepsopvatting én heldere analyse ook nog eens naar:

Jos van R. corruptieverdachte

Beter dan Boonman heeft de Publieke Omroep niet in huis dus de vraag is: welke zendgemachtigde geeft hem de Maximaal mogelijke ruime en doet hem een aanbod dat hij niet kan weigeren?

Soest, 15 december 2017