Uitgelicht

blog | 11 juli 2024

July 11, 1995

Today a tear is not a tear, today a tear is lead.

Today the sigh is not a sigh, today the sigh is a scream that calls out.

Today the silence is not silence, today the silence is a warning that 8372 were killed…

Uitgelicht

blog | 22 april 2024

Borsalino

Tegen machtsmisbruik kopt eminence grise Frits Abrahams (NRC) boven z’n column. Hij wijdt mooie, ware woorden aan de man op de foto. Lees. Neem je hoed af. Buig voor de onafzienbare reeks door hem onthulde misstanden die voor mensen in de knel erkenning betekenden, de maatschappij een dienst hebben bewezen en velen de ogen hebben geopend. Hij pensioneert. Gelukkig is dat niet meer dan een formaliteit die hem van harte gegund is. Net als dit stukje, uit het Dohmens Dagblad

 

 

Uitgelicht

blog | 13 maart 2024

In ons aller belang

Goed dat NRC aandacht besteedt aan een rechtszaak als deze. Dat gebeurt te weinig terwijl de belangen groot zijn. “De belangrijkste vraag die voorligt is of Zembla de uitingen mag publiceren” stelt raadsman Jens van den Brink in hoger beroep ter zitting.

 

Uitgelicht

artikel | 6 maart 2024

Luchtvaart update

Piloten, stewards en stewardessen van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hebben in 2022 en de eerste helft van 2023 ruim 2.000 keer melding gemaakt van vermoeidheid bij de toezichthouder op de luchtvaart: de Inspectie Leefomgeving en Transport. In 20 procent van de gevallen, circa 400 keer, was het bemanningslid in kwestie dermate moe dat hij zijn werk niet meer veilig kon uitoefenen en van boord moest stappen. Dat blijkt uit cijfers die demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer heeft gestuurd naar aanleiding van de Zembla uitzending ‘Omerta boven de wolken’. Lees meer….

Uitgelicht

blog | 26 februari 2024

Het is met dank

Na 20 jaar besloot Ton Vanderplas vorige week dat het tijd is om te stoppen. Journalist, regisseur, researcher, producer maar bovenal cameraman in één.

Uitgelicht

artikel | 26 november 2023

Aangifte tegen ‘verkenner’ Van Strien (PVV)

De universiteit Utrecht deed in maart dit jaar aangifte tegen Gom van Strien die maandag, op verzoek van Geert Wilders begint als ‘verkenner.

Uitgelicht

blog | 16 november 2023

In memoriam Karel van de Graaf

Beetje pesten. Streng en scherp op teksten en feiten. Instinkertjes, onverwachte aanvullende vragen waarbij het zweet je soms uitbrak. ‘Even kijken of je dat ook wist want ik wil álles weten’, zei ie dan. Beetje pesten.

Uitgelicht

artikel | 12 oktober 2023

Veiligheid Europese luchtvaart verslechtert. Toezicht schiet tekort

De Europese luchtvaart is de afgelopen jaren onveiliger geworden. Dat zegt een derde van 10.000 ondervraagde piloten, stewards en stewardessen in een nog niet gepubliceerd Zweeds onderzoek in handen van Zembla. Het is mede een gevolg van het stijgend aantal zogeheten atypische contracten. De rechtspositie van piloten en cabinepersoneel met zo’n contract is zwak, waardoor ze vaker doorwerken terwijl ze daar, door ziekte of vermoeidheid, niet toe in staat zijn. Piloten geven tegenover Zembla toe dat ze tijdens vluchten zelfs in slaap vallen.  International press release available

Uitgelicht

artikel | 31 augustus 2023

Het gesprek van m’n leven

Annemiek Leclaire belde of ik in vakblad Villamedia wilde vertellen over ‘Het gesprek van m’n leven’. Een eervol verzoek waaraan ik graag heb voldaan. Vooral omdat het minder over mij dan over een paar andere mensen kon gaan en over een gebeurtenis die we nooit mogen vergeten. Annemiek heeft het, vind ik, mooi opgeschreven. Dank daarvoor.

Uitgelicht

artikel | 29 juli 2023

Oud directeur Smit Tak hekelt gesleep met Fremantle: ‘Bergers gevangen in procedures en protocollen’

Het is een grondwet in de bergingswereld. Een brandend schip dat dreigt te zinken zet je zo snel mogelijk aan de grond om een milieuramp te voorkomen.’ Aan het woord is Klaas Reinigert, voormalig directeur van Smit Tak Internationaal (tegenwoordig Boskalis). Met stijgende verbazing slaat hij het dagenlange gesleep met het brandende vrachtschip de Fremantle Highway gade. ‘Besluiteloosheid. Dat is de kern van het probleem. In het Verenigd Koninkrijk is dat beter geregeld.’

Uitgelicht

artikel | 11 juni 2023

Waarom atleet Heerenveen toch naar Zuid- Afrika ging: ‘Let my people go’

Foto Theo van de Rakt

Altijd blij met een mooie aankondiging. Met deze zeker ook. Dank aan Stefan van der Weyde Waarom atleet Heerenveen in 1975 toch naar Zuid-Afrika ging: ‘Let my people go’ (nos.nl)

Uitgelicht

artikel | 31 maart 2023

De macht glimlacht.

Spaanse tomaten met een luchtje’ kopt Argos. De ‘groentetuin van Europa’ waar duizenden Afrikaanse migranten onder barre omstandigheden wonen, werken en worden uitgebuit. Belangrijk verhaal maar al meer dan tien jaar bekend. Dus geen nieuws maar vooral een gemiste kans omdat de cruciale vraag niet is gesteld. Lees verder waarom de macht glimlacht.

Uitgelicht

artikel | 15 november 2022

Defensieminister Ollongren verzweeg NAVO-kritiek

NAVO ontevreden ondanks extra miljarden voor defensie

Minister Ollongren van Defensie heeft een kritisch NAVO-document over de besteding van de extra miljarden voor de Nederlandse krijgsmacht niet met de Tweede Kamer gedeeld. Volgens CDA Kamerlid Derk Boswijk heeft ze de Kamer incompleet en onvolledig’ ingelicht. 

Uitgelicht

blog | 6 oktober 2022

Borsalino (5)

Omroep Gelderland (OG) durft te investeren in onderzoeksjournalistiek. En dat werpt opnieuw vruchten af. ‘Tientallen klachten over misbruik en mishandeling in jeugddorp De Glind’, onthulde OG vandaag. De Borsalino, sinds 1857 de onbetwiste hoed der hoeden daarom dit keer op de hoofden van Jenda Terpstra, Nine Pankras en Inge de Jager en eindredacteur Fatima Naumann.

Uitgelicht

blog | 1 oktober 2022

Geen neus voor nieuws

Dertig jaar geleden doorboorde een Boeing de flats waar ik anderhalf jaar lang tegenover woonde. En of ik weet waar ik was. Op pad voor de eerste uitzending van het seizoen van Reporter met cameravrouw Sonja ter Laag. We roken de ramp die zich net voltrokken had …. (lees verder)

Uitgelicht

blog | 9 september 2022

Borsalino (4)

Zembla knabbelde dapper aan zeekraal. Halverwege nam de vertelling een absurdistische wending. Af en toe legt de schoonheid, zeggingskracht of de onthullende waarde van een artikel, speech, kunstuiting of documentaire je het zwijgen op. Dan schiet het compliment ‘chapeau’ te kort en is een overtreffende trap nodig om je enthousiasme onder woorden te brengen. De Borsalino, sinds 1857 de onbetwiste hoed der hoeden…

Uitgelicht

artikel | 2 augustus 2022

Marco Kroon, dolende ridder in glazen kooi.

Een woordenstroom als een kogelregen. Gesprek met een gevallen held voor wie de hoogste eer een loden last werd.

Uitgelicht

blog | 11 juli 2022

Srebrenica, tasten in het duister…

Arts en vriend Ilijaz Pilav overleefde Srebrenica. Hij postte vandaag de volgende boodschap: ‘Once again he makes a circle and meets himself at a point called the 11th of July, here’s the 27th time. Once again, time meets with itself at a point you don’t know if it’s the beginning or the end. Once again, I get up, to go to another circle, to live another year… Another July 11th…It’s not courage to go on when you have the strength. It’s courage to go on when you don’t have the strength… 27th time…’

Tijdens de jaarlijkse herdenking op de begraafplaats in Potocari bood minister Ollongren, 27 jaar na de genocide in Srebrenica, ‘de diepste excuses’ aan de nabestaanden.  “We kunnen het leed niet van u wegnemen”, aldus de minister. “Maar wat we wel kunnen doen is de geschiedenis recht in de ogen kijken.” Maar dat is de vraag…(lees verder)

Uitgelicht

blog | 11 juli 2022

Massamoord Srebrenica niet ‘onder toeziend oog’ van Dutchbat

27 jaar geleden speelden zich tijdens de val van Srebrenica ‘onder toeziend oog’ van Nederlandse VN- militairen, vreselijke taferelen af. Maar niet de massamoord op meer dan achtduizend mensen. Die had plaats buiten het zicht van Dutchbat, tientallen kilometers verderop. Toch houden media al decennialang hardnekkig -soms tegen beter weten in- vast aan de lezing dat ook dat op en rond de compound in Potocari gebeurde. Historici die de genocide onderzochten zijn verbijsterd dat deze zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis tot op de dag van vandaag, vaak verkeerd geschreven wordt. Lees hier verder

Uitgelicht

blog | 11 juni 2022

Gelauwerd in tijden van tegenwind

Joep Dohmen (NRC) ontvangt een oeuvreprijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Op z’n plaats en bovenal uitstekend getimed want de gelauwerde ligt stevig onder vuur en z’n opponenten schuwen een onconventionele aanpak niet.

Uitgelicht

blog | 11 juni 2022

Er is een wereld te winnen.

Goed nieuws voor de lokale – en de onderzoeksjournalistiek: Staatssecretaris Uslu stelt miljoenen beschikbaar voor lokale en onderzoeksjournalistiek: ‘Het doel is de journalistiek te versterken, kwalitatief te verbeteren en onafhankelijker te maken.’ Goed nieuws wanneer het geld – ik tel in de gauwigheid ruim dertien miljoen- op de juiste plekken terecht komt want er is een wereld te winnen.

Uitgelicht

artikel | 27 mei 2022

In Memoriam; Willibrord Frequin

Willibrord Frequin (80) overleed op Hemelvaart. Geen slechte timing voor een katholiek. Of het hem voorbij de hemelpoort heeft geholpen is de vraag want de verslaggever heeft het Opperwezen doorheen zijn loopbaan menigmaal vermanend toegesproken op momenten dat hij als verslaggever  met menselijke ellende werd geconfronteerd. De zogenoemde ‘hoofdenaffaire’ betekende het einde van zijn journalistieke loopbaan bij Brandpunt (KRO). Hoofden, bestemd voor medisch- wetenschappelijk onderzoek zouden onder meer gebruikt worden voor ‘bizarre seks’…. Het nieuws wordt al snel bestempeld als nep.  Frequin werd overigens niet ontslagen zoals veel media berichten….(lees verder)

Uitgelicht

blog | 14 mei 2022

Kamerlid Knops moet z’n mond spoelen

Kamerlid Raymond Knops (CDA) is uit de bocht gevlogen in een pleitnota die hij uitsprak tijdens een rechtszaak tegen NRC en De Limburger. Journalisten voor bendeleden en fraudeurs uitmaken die ondermijnend’ bezig zijn, verklaart hen vogelvrij. Politici die dat doen bevinden zich doorgaans in samenlevingen waar de vrijheid, mild uitgedrukt, onder druk staat. Knops, zou z’n mond moeten spoelen, z’n excuus moeten maken en zich moeten afvragen of het niet hoog tijd wordt voor een ‘functie elders’. Het zou van waakzaamheid en verantwoordelijkheidsbesef getuigen wanneer z’n partijgenoten, collega- Kamerleden en de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) hem daartoe dringend zouden oproepen….(lees verder)

Uitgelicht

artikel | 6 mei 2022

6 mei 2002: De moord op Pim Fortuyn

Twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Voor Netwerk (KRO) maakten we een jaar later een nauwgezette reconstructie van de gebeurtenissen. Op basis van onderzoek, de originele 112 meldingen en het radioverkeer van de politie -en hulpdiensten doen politiemensen, 0oggetuigen, betrokkenen, politici en familieleden verslag van wat ze meemaakten op 6 mei 2002. Kijk hier

Uitgelicht

artikel | 7 april 2022

Buitenlandse Zaken zette studenten in bij evacuatie tolken Kabul

Na de val van Kabul, in augustus vorig jaar, zette het ministerie van Buitenlandse Zaken studenten in om tolken te evacueren. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla.  Het gaat om studenten die naast hun opleiding deelnemen aan het werkstudentprogramma van Defensie (Defensity College), een bijbaan van één à twee dagen in de week. “Ik dacht dat ik broodjes ging smeren, maar we moesten tolken contacteren en hen begeleiden naar het vliegveld”, vertelt één van hen in de uitzending. Oud-topdiplomaat Pieter Feith reageert verbaasd: “Je zadelt jonge mensen zonder ervaring op met verantwoordelijkheden die gaan over mensenlevens.”

Uitgelicht

artikel | 31 maart 2022

Den Haag stuurde onvoldoende militairen naar Uruzgan

Vanaf het begin van de missie in Uruzgan zette de Nederlandse regering te weinig militairen in. Den Haag wilde maximaal duizend militairen sturen. Uit het zogenoemde ‘militair advies, een document dat Zembla in handen kreeg, blijkt dat Dick Berlijn, indertijd Commandant der Strijdkrachten (CDS) zich zorgen maakte. Hij vroeg toenmalig minister Kamp van Defensie om het door de bewindsman ingestelde maximum aantal manschappen met honderd te overschrijden. Berlijn vond dat, noteerde hij, ‘noodzakelijk voor een verantwoorde uitvoering van de missie.’ Uiteindelijk varieerde het aantal uitgezonden militairen tussen de 1100 en 1400. Maar ook dat bleek te weinig, stellen drie bij de missie betrokken oud- generaals in Zembla.

Uitgelicht

blog | 18 februari 2022

De verkeerde kant van de geschiedenis

Het Nederlands leger gebruikte ‘structureel extreem geweld’ tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië (’45- ’49). Verkrachting, marteling en executies. Oorlogsmisdaden. Uit het onderzoeksrapport blijkt bovendien dat het destijds justitieel, militair en politiek werd getolereerd. Reden waarom premier Rutte namens de regering ‘diepe excuses’ aanbood aan de bevolking van Indonesië. Vraag is of er nu ook rehabilitatie moet volgen voor mensen als deserteur Poncke Princen?

Uitgelicht

blog | 22 december 2021

In memoriam Jos Slats.

‘Woorden van troost behoren tot het idioom van het menselijk tekort’, noteerde de Franse schrijver JC Izzo. Maar in de zwart omrande boodschappen schuilt ie wel degelijk. Rouwadvertenties in de krant waar hij jarenlang voor werkte. Ontkennen kan niet meer. Vanaf vandaag is het waar ‘Want het staat in de gazet jongen’, zou hij zeggen. In de nacht van zaterdag op zondag overleed Jos Slats.

Uitgelicht

blog | 23 oktober 2021

‘Us Dré’ deed ze schrikken in Roermond

Het was voorbije maandag schrikken in de Roermondse raadszaal meldt De Limburger vandaag. Lid Dré Peters kreeg een hartstilstand. Collega’s en broer Ben redden hem het leven. De krant wijdt een portret aan de man voor wie de aanduiding ‘kleurrijk’ te kort schiet. Volgens het artikel zou hij in het ziekenhuis op de vraag of hij ergens allergisch voor is hebben geantwoord met: ‘Ja, voor Groen Links.’  De afkeer zit diep weten collega’s Frederick Mansell, Hansje van de Beek en ik sinds 2015.

Uitgelicht

artikel | 5 oktober 2021

Wreedheid als wapen III

In veteranenblad Checkpoint. Een interview met Desiree Verweij, hoogleraar militaire ethiek. Wat doe je tegen een vijand die de Conventies van Genève aan z’n laars lapt en rücksichtslos doodt en martelt? Het laatste deel van m’n drieluik over ‘wreedheid als wapen’.

Uitgelicht

blog | 28 augustus 2021

Nederland in Afghanistan 2001- 2021

Erkenning

De Taliban is terug aan de macht. De beelden van de aftocht uit Kabul en de zelfmoordaanslag bij het vliegveld staan op ons netvlies. Berichten over gewelddadige afrekeningen, verkrachtingen en het herinvoeren van de sharia nemen toe. Is het land terug bij af? Zijn alle inspanningen van het Westen voor niks geweest zoals sommigen beweren? Was de machtsovername door de Taliban zo onverwacht? Oordeel zelf en bekijk op deze website 11 documentaires over de Nederlandse missie in Afghanistan. Zie de voortekenen en zelfs concrete waarschuwingen voor wat zich nu afspeelt. Lees hier meer en bekijk trailers en fragmenten.

Uitgelicht

artikel | 11 juni 2021

Wethouder schendt procedure rond woningbouw Hoog- Keppel

Wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst informeerde bovendien het college van burgemeester en wethouders onjuist, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. Tegen de wethouder is een klacht ingediend. ‘Het schuurt aan tegen onbehoorlijk bestuur’, concludeert een hoogleraar bestuursrecht. ‘Dit zijn we niet gewend van Omroep Gelderland’, liet een ambtenaar van de gemeente Bronckhorst zich deze week ontvallen. Een groot compliment aan het adres van journalisten duo Anoek Hofkens en Meike Sjoer en hun vasthoudende eindredacteur Fatima Naumann.

Uitgelicht

artikel | 8 juni 2021

Handelen uit woede en wraak

In Checkpoint reageert hij op m’n essay ‘Wreedheid als wapen’ , oud commandant Landstrijdkrachten generaal b.d. Mart de Kruif  : ‘Wees aan het begin van een uitzending helder en duidelijk: we gaan naar een oorlogsgebied, daar gebeuren dingen die je niet altijd onder controle hebt. Voorafgaand aan de uitzending naar Afghanistan werd gezegd dat het een opbouwmissie was. Dan kun je beter een aannemer sturen, die bouwt beter dan wij.’

Uitgelicht

artikel | 29 mei 2021

Zakendoen in Qatar

Sinds de toewijzing van het WK eindtoernooi 2022 bouwt Qatar voor tientallen miljarden stadions en infrastructuur. Volgens onderzoek van de Britse krant The Guardian overleden daarbij tot nu toe meer dan 6500 arbeidsmigranten. De handtekening van de regering staat onder VN-verdragen. Nederland is ook lid van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daarmee belooft ons land dat het ‘internationaal erkende mensenrechten respecteert en inbreuken daarop helpt te voorkomen of aanpakt als die zich voordoen’. Die belofte maakt Den Haag niet waar. Aangenomen Kamermoties om dat wel te doen, lapt het kabinet aan z’n laars. ‘De regering is in gebreke gebleven’ vindt Joel Voordewind (CU). Intussen doet de BV Nederland volop zaken in Qatar, daarbij geholpen door de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Argos door Bart Nijpels en Sophie de Rijk.

Uitgelicht

blog | 21 mei 2021

Ongemakkelijke waarheden (1): De gebalde vuist

Hij kijkt richting de televisiecamera en steekt zijn gebalde vuist strijdbaar de lucht in als hij gearresteerd wordt afgevoerd. Het is één van de jonge mannen die de ambtswoning van de Indonesische ambassadeur in 1970 bezet heeft. Daad van verzet tegen het onrecht dat z’n volk, z’n ouders, hem is aangedaan. Als puber zag ik de ingepakte koffers in voormalig concentratiekamp Vught waar de tweede generatie Molukkers opgroeide. Kinderen van de warmhartige, gastvrije mensen uit de Tropen die wachten op de beloofde terugkeer naar wat hun zelfstandige republiek zou worden. Gebroken belofte. En dat niet alleen…

Uitgelicht

artikel | 23 april 2021

‘Ik werd in vijf seconden volwassen’

In de blik van Jordy Schalk (38) ligt vriendelijkheid besloten, vermengd met hoofdstedelijke bluf en gochme, gekadreerd door talrijke tatoeages. De meeste verwijzen naar een vorig leven als militair. Dat eindigde na zestien jaar, in Afghanistan, waar hij, zoals hij het zelf omschrijft, ‘ontplofte’ toen hij op een bermbom reed. Het moment staat op z’n lijf getekend. De met naald gemaakte afbeeldingen zijn pas na z’n tijd onder de wapenen gezet. Een optelsom van wat hij tijdens buitenlandmissies meemaakte. Net onder z’n haargrens staat op z’n hoofd wat er in zit, de ‘Mind of a soldier’.

Uitgelicht

artikel | 10 april 2021

The fuse in the powder keg

Belfast brandt door de Brexit. Dat is verontrustend nieuws, Niet alleen voor Noord- Ierland maar ook voor Europa. En dus ook voor Nederland. Begrijpen waarom? Kijk dan nog eens naar de Zembla aflevering: De lont in het kruitvat

Belfast burns because of Brexit. That is worrying news. Not just for Northern Ireland but for Europe as well. Want to understand why? Check out and watch the (international version) of the dutch documentary:  The fuse in the powder keg

Uitgelicht

blog | 9 april 2021

Borsalino (3)

Af en toe legt de schoonheid, zeggingskracht of de onthullende waarde van een artikel, speech, kunstuiting of documentaire je het zwijgen op. Dan schiet het compliment ‘chapeau’ te kort en is een overtreffende trap nodig om je enthousiasme onder woorden te brengen. De Borsalino, sinds 1857 de onbetwiste hoed der hoeden. Hierbij de eerste van 2021. Op de hoofden van Paul van der Steen en Joep Dohmen van NRC. Eind maart bracht het duo de onthullende feiten. De Limburgse macht met de billen bloot door spitwerk van de bovenste plank. Gebeurtenissen volgden elkaar in rap tempo op. Vandaag opnieuw….

Uitgelicht

artikel | 9 maart 2021

Wreedheid als wapen

Vandaag publiceert Checkpoint m’n essay ‘Wreedheid als wapen’

Hoe wapen je jezelf tegen een meedogenloze tegenstander?
Wat doe je tegen een vijand die kan doden zonder gevoel?
Maakt oordeel ons machteloos?

Uitgelicht

blog | 16 februari 2021

Eerbetoon aan Steven

Ineens is het twintig jaar geleden. Twee dagen nadat Steven de Vogel overleed presenteerde een piepjonge en, net als wij allemaal,  zwaar aangeslagen Sven Kockelmann een ingelaste uitzending. De KRO herhaalde ‘één van z’n allermooiste’ reportages. Samen met Ton F van Dijk, met wie Steven in die tijd een ijzersterk journalistiek duo vormde, onthulde hij de ware identiteit van Hans Schwerte, een vooraanstaand Duits literatuurwetenschapper en op dat moment (1995) speciaal vertegenwoordiger voor Noordrijn-Westfalen in Nederland. Onderzoeksjournalistiek avant la lettre. Steven de Vogel was voor velen een inspirator en een leermeester. Was? Nee, tot op de dag van vandaag nog steeds. Ik ‘spreek’ hem nog regelmatig. Kijk en begrijp waarom.

Uitgelicht

blog | 20 januari 2021

‘The hill we climb’

Inauguratie
 
Amanda Gorman dicht amper vijf minuten.
Die de rest van de dag bepaalt.
De kracht van het woord toont.
Vrijwel al het andere overbodig maakt.
Toekomst schetst.
Veel verleden tot irrelevant reduceert.
Perspectief toont, ellende relativeert.
Veerkracht van de geest benadrukt.
De Donald doet vergeten.
Verheven wit het zwijgen oplegt
Alle kleuren van de regenboog aan pijn benoemt.
Treurnis begraaft.
Wijsheid vertaalt.
Hoop belichaamt.
Adem beneemt.
Tot tranen toe ontroert.
Lees, luister en kijk: The hill we climb
Uitgelicht

artikel | 9 september 2020

Het NOS Journaal, Nieuwsuur en de dagbladen maken, over de genocide in Srebrenica, vaak dezelfde, fouten. Dat blijkt uit een speciale bijlage van Checkpoint, het magazine van het Veteraneninstituut.  Ook een prominent politicus, een theater en zelfs de Canon van Nederland slaan de plank mis. Het roept boze reacties op bij Dutchbatters. Uit dit onderzoek blijkt dat ze een punt hebben. Eén van hen doet zelfs aangifte tegen het NOS Journaal wegens laster. De rubriek heeft hem en z’n collega’s, vindt hij, van medeplichtigheid aan de massamoord in Bosnië beschuldigd. De hoofdredacteur houdt voet bij stuk. Historici die de val van de enclave onderzochten reageren verbijsterd.
Uitgelicht

artikel | 9 september 2020

Srebrenica, een verkeerd geschreven geschiedenis. Proloog

Juli 1995. Massamoord in het hart van Europa. Onder leiding van generaal Ratko Mladic vermoorden Bosnisch Servische troepen meer dan achtduizend vluchtelingen. Mensen die bescherming zochten in de enclave Srebrenica. Een gebied dat door de Verenigde Naties tot zogenoemde safe area is verklaard. Dat blijkt het niet te zijn. Lichtbewapende Nederlandse blauwhelmen zijn niet in staat de opmars te stuiten, toegezegde luchtsteun blijft uit. Een colonne van tien tot vijftienduizend vooral mannen probeert door de bergen Tuzla te bereiken. Tijdens die zogenoemde ‘Mars van de dood’ worden velen van hen om het leven gebracht. Sommige hoofdstukken uit de geschiedenis van de genocide zijn en worden nog altijd verkeerd geschreven ook als het gaat om het internationale machtsspel dat  aan de val van de VN- enclave vooraf ging.

Uitgelicht

artikel | 8 september 2020

Grafsteen voor Kavanagh geplaatst

Gister is de steen met z’n naam op z’n graf geplaatst. Een bijzonder moment: John Gordon Kavanagh ligt niet meer anoniem begraven. Donderdag om 18.30 is er een bescheiden plechtigheid met de bewoners van Rha. Ergens in de toekomst zal dat grootschaliger gebeuren in het bijzijn van de nabestaanden. Meer weten over Kavanagh: zie: A […]

Uitgelicht

artikel | 11 juli 2020

25 jaar Srebrenica

De voorbije week is vooral vanuit Nederlands perspectief teruggeblikt op de gebeurtenissen van 25 jaar geleden. Vandaag herdenken overal ter wereld ontheemde overlevenden, nabestaanden en ooggetuigen de genocide. De slachtpartij die Servische milities aanrichtten onder vijftien tot twintigduizend mensen die de enclave ontvluchtten. De Bosnische arts Ilijaz Pilav overleefde. Tien jaar later nodigt hij Dutchbat arts Ger Kremer en mij uit om mee te lopen en te herdenken…

Uitgelicht

artikel | 25 juni 2020

OVV presenteert onderzoek naar de ramp met de MSC Zoë.

‘Vaarroutes ten noorden van Waddengebied zijn risicovol’, luidt de titel van het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag presenteerde. Hoe groot het gevaar is bleek begin januari 2019 toen het vrachtschip MSC Zoë op die vaarroute 342 containers verloor die het kwetsbare natuurgebied ernstig en deels onherstelbaar vervuilden. De titel van het  OVV- onderzoek bevat derhalve geen nieuws. Maar het rapport trekt ook conclusies die verder reiken en die een aantal eerdere bevindingen uit het Zembla- tweeluik ‘De ramp op het Wad’ van oktober 2019 bevestigen.

Uitgelicht

blog | 29 mei 2020

Surinaams onderspit

Wie ter hoogte van Berg en Dal een terloopse blik werpt op de Suriname rivier zou de indruk kunnen krijgen dat hij traag stroomt. Wie op zaterdagavond rond elf uur door Paramaribo rijdt, en casino- dichtheid als teken van welvaart beschouwt, zou kunnen denken dat het er goed gaat. Dagen nadat Suriname gestemd heeft, weigert het ministerie van Binnenlandse Zaken de uitslag bekend te maken. De oppositie waarschuwt voor fraude. President Bouterse wil een hertelling. Zijn chaos regeert. Wie delft het onderspit in Suriname?

Uitgelicht

artikel | 13 mei 2020

Twintig jaar na de vuurwerkramp

Vandaag twintig jaar geleden wordt een woonwijk in Enschede weggevaagd. De vuurwerkfabriek die er middenin staat ontploft. 23 doden en zo’n duizend gewonden tot gevolg.

Voor KRO Reporter leggen collega Jacco Versluis en ik een paar maanden na de ramp misstanden in de vuurwerksector bloot in ‘Aan Dovemansoren’ Veel terugblikken in kranten en op televisie dezer dagen. Weinig nieuwe feiten. Die komen vooral van Paul van Buitenen.

Uitgelicht

artikel | 9 mei 2020

A grave for Kavanagh (international version)

Now to be seen: the international version of ‘A grave for Kavanagh’. A young Canadian with a mission; liberate Europe from the Nazi’s. John Gordon died at 23 while fighting for our freedom. He was burried anonymously. Never received the honor he deserved. Till now

 

Uitgelicht

artikel | 2 mei 2020

A final resting place for Toronto’s ‘unknown soldier’ and war hero John Gordon Kavanagh

Het is de kop boven het stuk van Julian Sher in de Toronto Star van zaterdag 2 mei.

 

Uitgelicht

artikel | 17 april 2020

‘Een graf voor Kavanagh’

Hij is achttien als hij in 1940 besluit dat hij tegen de Nazi’s wil vechten. Vijf jaar later op zes april 1945 sterft hij als luitenant van de Queen’s Own Rifles op een boerenakker. De bewoners van Rha weten waar zijn resten zijn gevonden én waar ze begraven liggen, als onbekende soldaat. De nabestaanden in Canada weten van niets. Ze horen het nu pas.  Samen met de dorpelingen van Rha hebben ze één wens: een graf. Ter nagedachtenis, een steen met zijn naam erop: Kavanagh. Zodat hij niet vergeten wordt. Zaterdag 18 april om 16.00 uur op TV Gelderland.

Uitgelicht

artikel | 12 december 2019

De ramp op het Wad: MSC Zoe verloor op twee plekken containers

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in een tussentijds rapport dat het in samenwerking met de Duitse Bundesstelle für Seeunfalluntersuchung (BSU) heeft opgesteld.  Het eindrapport naar de oorzaak van de ramp wordt volgend voorjaar verwacht.

Uitgelicht

artikel | 16 november 2019

Rawagede. Voorbij de schaamte

Een paar maanden geleden. Collega programmamaker Jacco Versluis (Human) vertelt over de aflevering die hij voor de serie Medialogica aan het maken is. Er valt een naam uit mijn jeugd, achterbuurman in een Brabants dorp. Hij blijkt de hoofdrolspeler op een inktzwarte bladzijde uit onze geschiedenis.

Uitgelicht

artikel | 31 oktober 2019

Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschuwt voor Zuidelijke vaarroute boven de Wadden

Een week na Zembla; De ramp op het Wad deel II. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) komt tot dezelfde bevindingen als Zembla. Op basis daarvan waarschuwt de OVV het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de kustwacht én reders voor het gebruik van de zuidelijke vaarroute boven de wadden. Schepen met afmetingen zoals de MSC Zoe lopen het risico om onder bepaalde omstandigheden de zeebodem te raken. De OVV komt pas begin volgend jaar met een rapport en spreekt in het bericht dan ook van een ’tussentijdse’ waarschuwing. Lees het bericht en de brief hier…

Uitgelicht

artikel | 30 oktober 2019

Podcast over de ramp op het Wad

Een strand dat zo ver het oog reikt, bezaaid ligt met plastic spullen. Het is het gevolg van een ramp met de MSC Zoe, het containerschip dat 342 containers verloor op nieuwjaarsavond. Wat ging er mis? In deze ZEMBLA-podcast hoor je een reconstructie van de reis van de Zoe en vertellen onderzoeksjournalisten Bart Nijpels en Marco de Lange over hun onderzoek naar de toedracht van de ramp op het wad.

 

Uitgelicht

artikel | 24 oktober 2019

‘MSC Zoe raakte boven de Wadden de zeebodem’

Bemanningsleden vreesden voor hun leven

Die conclusie trekken deskundigen in ZEMBLA (BNNVARA) op basis van een nauwgezette reconstructie. Daaruit blijkt dat de MSC Zoe meer dan dertig graden slagzij maakte toen het op nieuwjaarsavond 342 zeecontainers verloor.
“Het schip is zestig meter breed. Met dertig graden slagzij neemt de diepgang zeker met 15 meter toe. Dan moet ie ‘gestoten’ hebben, de grond hebben geraakt.” Dat concludeert Klaas Reinigert, oud directeur van bergingsbedrijf Smit Tak en voormalig adviseur van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Oud- loods Gerrit Terpstra onderschrijft de conclusie…

Uitgelicht

artikel | 23 oktober 2019

Promo Ramp op het Wad II

Wat ging er begin januari mis met de MSC Zoe? Waarom verloor het vrachtschip 342 zeecontainers die Unesco werelderfgoed de Wadden in een vuilnisbelt veranderden? Je ziet het in: De ramp op het Wad deel II. Bekijk hier alvast de promo en natuurlijk morgenavond Zembla, 21.10 op NPO 2.

 

Uitgelicht

artikel | 11 oktober 2019

MSC kiest sinds ongeluk Zoe voor andere route boven Wadden

Rederij MSC kiest sinds het ongeluk met het containerschip MSC Zoe voor een andere route richting Duitse havens. Dat ontdekte ZEMBLA. Een woordvoerder van de rederij laat weten dat ze de keuze maken ’ondanks dat we de zuidelijke route veilig achten.’

Uitgelicht

artikel | 9 oktober 2019

In Zembla: De ramp op het Wad (1)

Promo De ramp op het wad deel 1 Zembla

Bekijk alvast de promo

Begin januari verliest het vrachtschip de MSC Zoë boven de Waddeneilanden 342 zeecontainers. Niet eerder werd het kwetsbare natuurgebied zo hard getroffen. Hoe kon de MSC Zoë zoveel lading verliezen? Waarom vaart één van de grootste containerschepen ter wereld zo dicht langs Unesco Werelderfgoed? Wat ging er mis aan boord? Zembla onderzoekt de oorzaak en de gevolgen van: De ramp op het Wad.

 

artikel | 3 februari 2019

Voormalig topbokser Rudi Lubbers komt terug naar Nederland

Voormalig topbokser Rudi Lubbers, van wie afgelopen week duidelijk werd dat hij onder erbarmelijke omstandigheden in Bulgarije leeft, komt op korte termijn terug naar Nederland. Dat vertelt Rini Wagtmans, die de hulpactie voor Lubbers coördineert, aan de NOS.
Aan Stinglikeabee liet zoon Marco Lubbers zojuist vanuit Bulgarije weten dat zijn vader het goed maakt. Lees hier verder.

artikel | 1 februari 2019

Voormalig topbokser Rudi Lubbers en zoon herenigd

Voormalig topbokser Rudi Lubbers, van wie afgelopen week bekend werd hoe hij aan lager wal is geraakt, is in Bulgarije herenigd met zijn zoon Marco. “Een echt emotioneel weerzien, vertelde Marco mij net aan de telefoon”, zegt Andere Tijden Sport-regisseur Bart Nijpels. “Ze hadden elkaar twee jaar niet gezien en Marco wist niet dat het zo slecht ging met zijn vader.”

artikel | 31 januari 2019

Hulpactie voor Rudi Lubbers krijgt vervolg

Lancering crowdfunding voor oud-bokser in nood

31 januari 2019 – Sinds de uitzending van Andere Tijden Sport van zondag ‘Rudi Lubbers en het gevecht van z’n leven’ hebben al meer dan 1300 mensen via HelpRudiLubbers@gmail.com hulp aangeboden. Oud- wielrenner Rini Wagtmans coördineert de actie: “Zoveel hartverwarmende reacties, het is overweldigend.” Aan het begin van de avond lanceerde Wagtmans een crowdfund-platform waar mensen geld kunnen storten.

artikel | 28 januari 2019

Hulpactie voor Rudi Lubbers

Kijkers reageren geschokt op  uitzending Andere Tijden Sport

28 januari 2019 – Gisteravond zond Andere Tijden Sport (NOS/NTR) de documentaire ‘Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven’ uit. Al tijdens de uitzending reageerden kijkers massaal via mail en sociale media. Ze roepen op tot hulp voor de oud-bokser omdat ze geschokt zijn door de omstandigheden waaronder Lubbers leeft. Oud-wielrenner Rini Wagtmans zal de initiatieven om Lubbers te helpen, coördineren. Lees hier verder…

blog | 26 augustus 2018

Met Groen van Doen

Journalist in hart en nieren,

geeft ‘m zonder morren van katoen,

betrokken en belezen,

want de naam is Groen.

artikel | 1 november 2017

Ga kijken in ‘Guantanamo Vught’

Amnesty stelt dat terreurverdachten in de speciale terrorismeafdelingen van de Schie en in Vught onder ‘inhumame omstandigheden’ worden vastgehouden. Die constatering is niet nieuw. Collega Jos Slats en ik maakten in 2007 voor Kro’s Reporter de documentaire ‘Guantanamo Vught’.

artikel | 7 oktober 2017

KNVB wil clubeigenaren kunnen weren

Persbericht Einde Speeltijd! deel II

artikel | 7 september 2017

Einde speeltijd!

Achter de confrontatie op de groene mat spelen zich zaken af waar de doorsnee supporter geen benul van heeft. Iwan van Duren en Tom Knipping nemen de kijker mee in de wereld van matchfixing en overnames door buitenlandse miljonairs. Pottenkijkers zijn niet welkom want wedstrijden worden gemanipuleerd en toezicht op geldstromen schiet te kort. Een journalistieke speurtocht in twee delen.

blog | 6 december 2016

Srebrenica en de waarheidsvinding. Tweede Kamer is aan zet

Nu er evident bij betrokkenen voorkennis was, is nader onderzoek naar wat er met die kennis gebeurd is, noodzakelijk.”

In de lente van 1995 probeert de NAVO de Servische agressie te stoppen met luchtaanvallen. De Serviërs reageren met het gijzelen van VN- militairen die ze vastketenen op strategische plekken om bombardementen te voorkomen. Eind mei pleit de Verenigde Naties ervoor de aanvallen te beëindigen. De Franse president Chirac en de Britse premier Major bellen met de Amerikaanse president Clinton en dringen aan op een besluit met dezelfde strekking. Uit de stukken die we in de documentaire tonen, blijkt dat Clinton’s belangrijkste adviseurs voor buitenlandbeleid op zondagmiddag 28 mei in Washington bijeenkomen. Ze buigen zich over het verzoek. Onder leiding van plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Sandy Berger, komen ze tot de slotsom dat de luchtaanvallen op de Serviërs voor de ‘nabije toekomst’ inderdaad moeten worden opgeschort. Een besluit dat ze volgens een weergave van de bijeenkomst ‘in stilte’ nemen….

artikel | 19 oktober 2016

KRO’s Reporter onthult: Openbaar aanklager in de beklaagdenbank

KRO Reporter bestaat dit jaar 25 jaar. Of moet ik moet zeggen, bestond? De oudste onderzoeksjournalistieke televisierubriek jubileert maar is dit jaar uit het schema van de NPO gehaald. Oud- collega Jos Slats, onderzoeksjournalist pur sang, onthult ondanks alles. Wel of geen uitzendingen. Lees het hier en: chapeau!

artikel | 24 september 2016

Leiding Dutchbat niet vervolgd

Eén hoofdstuk is gesloten, het boek nog lang niet…Meer informatie over Karemans en het dossier Srebrenica vind je hier

artikel | 12 september 2016

VVOJ nomineert ‘Waarom Srebrenica moest vallen’

De Vlaams Nederlandse vereniging voor onderzoeksjournalistiek heeft de nominaties voor 2016 bekend gemaakt. De documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ is genomineerd in de categorie audiovisueel.

blog | 2 augustus 2016

Wie betaalt bepaalt…maar niet alles.

‘Wie de tv-rechten in bezit heeft, bepaalt de publiciteit’, concludeert Jan Benjamin in NRC Next

De ontwikkelingen die de krant schetst zijn zorgelijk. Dat wel. Maar dit verhaal gaat over verslaggeving niet over dé journalistiek, laat staan onderzoeksjournalistiek. Dat onderscheid maakt het stuk onvoldoende. Daarom leest het als een lokroep. Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is een noodzaak. Ook in de sport.

artikel | 16 juli 2016

Srebrenica: nieuw document over het uitblijven van luchtsteun

Argos- journalisten Huub Jaspers en Maud van de Reijt beschikken over een nieuw document over het uitblijven van NAVO- luchtsteun tijdens de val van Srebrenica. Het stuk is, meldt Argos, gelekt ‘vanuit het circuit van de inlichtingendiensten’.

blog | 11 juni 2016

Float like a butterfly

“Beschaafde mensen houden niet van boksen”, zegt m’n vader op een nacht dat we naar een gevecht van Ali kijken. De sport verafschuwt de oud- hockeyer en hij ergert zich bovendien aan de praatjes van de pugilist uit Kentucky die zich, zonder enige terughoudendheid, ‘De Grootste’ noemt. Het is midden jaren zeventig. In de onstuimige ontdekkingstocht van m’n puberteit wordt Muhammad Ali m’n held. En nu is hij overleden. “Muhammad Ali shook up the world. And the world is better for it. We are all better for it”, luidt de samenvatting van Barack Obama. “Het is een klap”, laat Arnold Vanderlyde, de zwaargewicht uit vervlogen tijden, onbedoeld geestig – met zachte ‘g’-  van zich horen. God came for his champion”, twittert oud wereldkampioen Mike Tyson.

 

blog | 24 mei 2016

JSF met egards en gejuich ontvangen

De komst van twee Joint Strike Fighters. Drie kwartier te laat waardoor ze het Acht Uur Journaal misten. Bescheiden miscalculatie in een verder vrijwel vlekkeloze, geoliede PR show.
De minister van Defensie vloog ze tegemoet in regeringstoestel de Gulfstream. De televisiecamera mocht mee. Boven maar vooral in de wolken mocht de bewindsvrouw loftrompetteren over de naast haar vliegende gevechtstoestellen.

blog | 19 maart 2016

De geschiedenis, ze herhaalt zich

De geschiedenis, ze herhaalt zich. Zwijgen lijkt goud maar gelukkig doorbreken wakkere, vasthoudende onderzoeksjournalisten de stilte. Een Oscar voor Spotlight, een diepe buiging voor NRC, Dohmen en Chesal.

blog | 16 februari 2016

Ziel aan de duivel

Honger lijden gun ik m’n collega’s niet maar journalistiek die ’te koop is’ gun ik dit land niet.

blog | 8 januari 2016

Grafrede

Chapeau voor de VPRO- voorzitter, een genuanceerd precisie schot. Zorgvuldig en behoedzaam geformuleerd dunkt me: ‘De schijn van politieke partijdigheid’.

Ik heb de nuance laten varen maar dat mag in een grafrede.

blog | 18 december 2015

Volkskrant, geen wereldwonder

Siem Reap, Cambodja. Half zes in de ochtend. De dageraad doemt op achter de pagoda’s van wereldwonder Angkor Wat. Een aanblik van welhaast ontroerende schoonheid. Blij dat ik op dat moment, het tijdverschil is zes uur plus, de Volkskrant over Srebrenica nog niet gelezen heb.

blog | 17 december 2015

Srebrenica en de waarheidsvinding, een herkansing

Het betreft feiten (geen suggesties zoals ook nu in sommige berichten nog wordt gesteld) die niet vermeld worden in het omvangrijke NIOD onderzoeksrapport naar de val van de enclave.

blog | 3 december 2015

Sandy ‘suspend quietly’ Berger died.

He sat down in front of our camera for an interview in the afternoon of May 1, 2015  in Washington. We were filming the documentary ‘Why Srebrenica had to fall’ (VPRO/HUMAN). It wasn’t a very pleasant experience for Mr Berger as he clearly showed and expressed. In an email he later referred to our encounter as: “… one of the most disingenuous and unprofessional encounters with the press I have had during my 40 year career in and around government in Washington. It bordered on dishonest.”
He walked out of the set, furious.

blog | 8 november 2015

Hij stopt

Oud school- en huisgenoot Geelen stopt met recenseren. Spijtig maar begrijpelijk.Televisie maken is qua mentale inspanning een lachertje bij er dagelijks verplicht naar kijken én er – met een nijdige deadline in de nek- onderhoudend, geestig, kritisch, met verstand van zaken, analytisch, over moeten schijven. ‘Chapeau Jean Pierre, a la prochaine’ want hij gaat ‘gewone’ columns schrijven….

blog | 8 oktober 2015

Peroxyde Vrees Verspreider

Peroxyde Vrees Verspreider laat weten dat het door hem bedachte ‘meldpunt overlast asielzoekers’ tot ‘overweldigend’ veel reacties leidt. Meer dan tweeduizend. Hij noemt twee voorbeelden: een kennelijk verontruste moeder die vreest voor de veiligheid van haar dochters. En iemand die laat weten dat ‘ze’ dronken door tuinen zouden zwalken. De melders zullen waarschijnlijk een stemadvies […]

blog | 5 oktober 2015

Aan welke kant sta jij?

Uitstekende, scherpe aftrap voor een belangwekkende discussie door Follow the money’s Eric Smit. Stof tot nadenken want het gaat over keuzes met verstrekkende gevolgen. We zijn het oneens… Onderzoeksjournalisten brengen wat mij betreft louter feiten, geen meningen. Vertrekpunt dient nieuwsgierigheid/ waarheidsvinding te zijn, geen opvatting of ideaal. Na publicatie laten we de dans der opinies dan aan beleidsmakers, publiek, activisten.

blog | 2 oktober 2015

Dag meneer Pointl

Hij schreef voor de krant/ het gratis maandblad waar ik eind jaren tachtig voor werkte: La Ligna. Bescheiden, zachtaardige man. Vaak onpeilbaar gemoed, moeizaam worstelend met details van het leven. Ongemakkelijk manoeuvrerend, een astronaut in een volkstuin. Onhandige telefoongesprekken. Altijd vriendelijk, belangstellend. De bundel kwam uit in 1989: ‘De kip die over de soep vloog’, maakte Joodse weemoed al in de eerste zin tastbaar.

blog | 16 september 2015

Waakhond ?

Waar blijven de collega’s die kritische vragen stellen aan Ryanair, Schiphol, Mansveld, de verantwoordelijke staatssecretaris?

artikel | 1 februari 2014

De kok die de massamoord overleefde

De kok van Srebrenica is dood. Abdullah Purkovic, Dule voor vrienden, werkte voor Artsen zonder Grenzen in de door Nederlandse VN- militairen beschermde enclave. Dule overleefde de massamoord die plaatsvond nadat de Serviërs de enclave in juli 1995 onder de voet liepen.

artikel | 25 september 2012

De rellen in Gouda die nooit plaatsvonden.

       

| 15 juli 2005

Srebrenica. De mars van de dood

Tien jaar na de massamoord op meer dan achtduizend Bosniers organiseert arts en overlevende Ilijaz Pilav een gedenkmars van Tuzla terug naar Srebrenica. Een tocht met getuigenissen van overlevenden over de horror van juli 1995. Een mars langs mijnenvelden en massagraven die herinneren aan de grootste moordpartij in naoorlogs Europa.

blog | 11 juni 2004

Het hart van je moeder

Mijn vader is opgestaan en tuurt met samengeknepen ogen de horizon af. Hij rent naar de waterlijn, houdt een hand boven z’n ogen en zoekt opnieuw. Tevergeefs. Ma is nergens te bekennen.

artikel | 8 september 2019

‘De klinische precisie’ van Bette Dam

Met verhoogde hartslag stop ik schoon ondergoed en ’n tandenborstel in een tas. Het is eind juni.  Zojuist heeft een collega me telefonisch gewaarschuwd. Ik ben in staat van beschuldiging gesteld en moet me volgens hem voorbereiden op voorgeleiding bij het Internationale Strafhof. In mijn smartphone zoek ik het nummer van advocaat Geert Jan Knoops. Ik plaats het nummer van de strafrechtgeleerde onder een zogenoemde sneltoets want detentie dreigt.

artikel | 18 juli 2019

Een Italiaanse groet aan Zembla

Voor me rijdt een vrachtwagen die een container vervoert. De kleur herken ik inmiddels, het is er eentje van, MSC, de Mediteranean Shipping Company, eigenaar van de Zoë. Begin januari verloor dat schip boven de Wadden zo’n 350 van dit soort containers. Veel van wat collega Marco de Lange en ik tot nu toe hebben geleerd over het ‘dossier Zoë ‘ passeert in gedachten voorbij in de tien minuten dat ik noodgedwongen aan kijk tegen de achterkant van de stalen bak voor me. Mooi begin van een filmdag. Toeval?

blog | 4 juli 2019

De Oude Zee

De Oude Zee is heen gegaan

Stranden ogen verlaten

Op duinen drommen mensen samen

Terwijl ze troosten, praten

De Oude Zee….

blog | 7 juni 2019

Open brief aan minister Arie Slob

‘Thank God it’s Friday’

Open brief aan de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Waarde Arie Slob,

Als de plannen die gister ‘uitlekten’ daadwerkelijk de uwe zijn dan vormen ze een halfslachtig compromis dat de positie van de NPO verder uitholt en verzwakt. Een conclusie, die denk ik door de meerderheid van mijn omroepcollega’s gedeeld wordt. Een stem die zelden wordt gehoord of pas als het kalf al lang verdronken is.

Wij makers zien al decennia met lede ogen aan hoe de positie van onze omroep wordt ondermijnd door nieuws en discussies over topsalarissen en onthullingen over geschnabbel en brievenbusfirma’s. Steeds opnieuw munitie voor politieke partijen, en anderen, die de NPO vijandig gezind zijn. Ze bedienen zich van ééndimensionale retoriek om het, in hun ogen ‘linkse omroepbolwerk’, te slopen. En ze hebben de wind stevig in de rug. Teksten over de ‘graaiers uit het Gooi’ die ‘deel uitmaken van het establishment’ en ‘nepnieuws verspreiden’, gaan erin als koek. In dat klimaat is het electoraal natuurlijk niet aanlokkelijk om je als voorvechter van de Publieke Omroep te profileren. Toch hoop ik u daar alsnog toe te verleiden….(lees verder)

artikel | 7 juni 2019

Help Zembla met het onderzoek naar de containerramp.

Begin 2019 liggen stranden, dijken en zandplaten in het Waddengebied bezaaid met containers en aangespoelde spullen, afkomstig van de MSC Zoë, één van de grootste vrachtschepen ter wereld. Zembla, de journalistieke televisierubriek van de VARA doet onderzoek naar de (mogelijke) oorzaken én de gevolgen van de ramp en werkt aan een tweedelige uitzending.  De makers vragen jou om hulp.

artikel | 28 mei 2019

Ontroerde Rudi Lubbers op ‘vriendendag’ Andere Tijden Sport

Te midden van sporticonen als Vera Pauw, Sjaak Swart, Jo de Roo, Bettine Vriesekoop en Lucia Rijker, blikte de bokslegende vanmiddag in het Olympisch Stadion terug op de uitzending en vertelde Tom Egbers hoe het nu met hem gaat.

blog | 23 april 2019

Borsalino (2)

Af en toe legt de schoonheid of zeggingskracht van een artikel, column, foto, reportage, speech, schilderij, voorstelling, documentaire of beeldhouwwerk je het zwijgen op. Wanneer zich dat voordoet, schiet het compliment ‘petje af’ te kort. Er is meer nodig om het enthousiasme uit te drukken, een overtreffende trap. Ik heb hem gevonden: de Borsalino, al sinds 1857 de hoed der hoeden. De eerste Borsalino van dit jaar, een chapeau van formaat, zet ik op de hoofden van Frederick Mansell en Laurens Samsom voor ‘Stad van twee lentes’. Wat een film. (lees verder…)

blog | 22 april 2019

Onzekere Tijden

Was mijn baas naïef zoals hij zelf suggereert en moet hij zo snel mogelijk van iedere blaam worden gezuiverd of is er meer aan de hand? Alleen al de schijn van het laatste is schadelijk voor hem én voor het toch al broze imago van de Publieke Omroep.

blog | 11 maart 2019

Van deze dode vooral slechts…

Oud bevelhebber Hans Couzy (78) is overleden.

Eén van de hoofdrolspelers in het dossier Srebrenica. Mede verantwoordelijk voor het zenden van Nederlandse VN- militairen naar Srebrenica, een onmogelijke opdracht zoals de geschiedenis zo pijnlijk leerde. De loopbaan van de generaal maakt het schrijven van een positief in memoriam lastig. Over deze dode weinig goeds. Voor de waarheidsvinding is het heengaan van Hans Couzy een zegen.

artikel | 11 februari 2019

Bokslegende Rudi Lubbers terug in Nederland

In de nacht van vrijdag op zaterdag landen Rudi Lubbers en z’n zoon Marco kort na middernacht op Schiphol na een rechtstreekse vlucht uit Sofia.  Ze hebben alleen handbagage en hoeven niet met de andere passagiers door de aankomsthal. Dalijk verdwijnen ze, de anonimiteit in naar een geheime plek. Ze snakken naar rust en stilte. Het geblindeerde busje staat klaar op een plek die is stilgehouden. Tien meter voor de schuifdeur naar buiten geeft het duo nog twee interviews. Eén is met Kees Jongkind want die is van de NOS én Andere Tijden Sport dus da’s logisch.

blog | 7 januari 2019

Stijve bries

Volgens de Ierse marineofficier Francis Beaufort, bedenker van de gelijknamige ‘schaal’, leidt windkracht zes boven land tot ‘problemen met paraplu’s en afwaaiende hoeden’. In de zeevaart doet men het af als een ‘stijve bries’ met ‘grotere golven, schuimplekken’ en ‘vrij veel opwaaiend schuim’ tot gevolg. Geen weer dat bij een vrachtschip van vierhonderd meter lang en zestig breed – één van de grootste in zijn soort- tot problemen kan leiden zou je denken. Tocht stortten minstens 281 zeecontainers even ten noordoosten van Schiermonnikoog vanaf het dek van de MSC Zoë de zee in. Een deel van het afval komt uiteindelijk op onze menukaart terecht. Rederij MSC zegt alle kosten voor de schoonmaak van het Waddengebied te willen betalen. Maar daar zal onze doktersrekening vermoedelijk niet bij horen. Lees verder en bekijk de beelden…

blog | 20 oktober 2018

De kras van Kok

Zeker, er is een staatsman heen gegaan. Eén van formaat. Maar ook een politicus die vuile handen maakte. Een oud- minister én premier met krassen op z’n politieke ziel. De grootste: Srebrenica. In oktober maakten collega Jacco Versluis en ik voor Reporter (KRO) de documentaire ‘Gevecht om de regie’ over de val van Kok’s tweede kabinet. Een nauwgezette reconstructie op basis van gesprekken met de hoofdrolspelers.

blog | 24 juli 2018

Uit koers

Ze weten van z’n val, zeggen iets opbeurends of informeren in het voorbijgaan hoe het met hem is. Een enkeling waagt zich aan een voorzichtig schouderklopje. Niet Geraint Thomas, de man uit Wales, in het geel. Troefkaart van Sky, ploeg van viervoudig winnaar Froome die naast hem fietst. De kopman die de Giro van Dumoulin verpestte omdat hij de Italiaanse etappekoers mocht rijden en wist te winnen terwijl hij verdacht werd van dopinggebruik. Salbutamol, een goedje tegen astma, geconsumeerd in een hoeveelheid die de luchtwegen van een giraf zouden ontstoppen. Niks aan de hand…

blog | 16 juli 2018

The courage to help. De moed om te helpen

July 11, rememberance day. 1995. the Fall of Srebrenica. He wasn’t in Bosnia this year, which he usually is since then. This time he was in the UK, invited by an organisation named ‘Remembering Srebrenica’. Docter Ilijaz Pilav survived the massacre 23 years ago. In an interview he tells about what happened. Hopefully he will do so many more times so we won’t forget.

Opnieuw werd de val van Srebrenica herdacht. Hij was er, bij wijze van uitzondering, dit jaar niet bij, althans niet in Bosnië: dokter Ilijaz Pilav. Op uitnodiging van de organisatie Remembering Srebrenica was hij in Groot Brittannië. In een interview op hun website doet hij zijn verhaal nog eens. En dat zal hij blijven doen zodat we niet vergeten…

artikel | 24 juni 2018

Het vuur van een klokkenluider

Paul van Buitenen was ambtenaar bij de Europese Commissie. Hij legde er fraude, corruptie en nepotisme bloot.  Een klokkenluider pleegt zelfmoord in existentiële zin, neemt afscheid van het leven dat hij tot dan toe geleid heeft en begraaft de persoon die hij was. In het geval van Van Buitenen, een gezagsgetrouwe boekhouder uit Breda. Even oprecht als naïef, geen idee van wat hem te wachten stond.

Nu presenteert hij de resultaten van vier jaar onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Belangrijkste conclusie: Het Openbaar Ministerie misleidde de rechterlijke macht. Woensdag gaf hij een persconferentie…

blog | 12 juni 2018

Borsalino (1)

Af en toe legt de schoonheid of zeggingskracht van een artikel, column, foto, reportage, speech, schilderij, voorstelling, documentaire of beeldhouwwerk je het zwijgen op. Wanneer zich dat voordoet, schiet het compliment ‘chapeau’ te kort. Er is meer nodig om het enthousiasme uit te drukken, een overtreffende trap. Ik heb hem gevonden: de Borsalino, al sinds 1857 de hoed der hoeden (http://www.borsalino.com/it/home). In deze context is het geen nominatie of prijs maar een manier om waardering of bewondering uit te drukken. De eerste Borsalino, een chapeau van formaat, zet ik op het hoofd van…

blog | 15 februari 2018

Biecht

Een zaaltje boven De Rode Hoed in Amsterdam. Tegenover me zit – dan al oud- premier Lubbers. Ik word geacht hem te interviewen. En bega een stommiteit van formaat.

blog | 12 februari 2018

Het hemd van Halbe. Remedie tegen nepnieuws (5)

Tijdens de ontmoeting van Halbe Zijlstra, onze minister van Buitenlandse Zaken, met zijn ambtsgenoot in Moskou morgen, staat het dossier MH17 op de agenda. Lavrov is, zo stel ik mij voor, in de loop van de ochtend geinformeerd over de uitglijder van zijn gesprekspartner. De voorbije dagen bedacht de Rus al wat manieren om de kwestie snel van tafel te kunnen vegen maar die bedenksels kunnen de prullenbak in. De leugen van Halbe is een godsgeschenk. ….

artikel | 6 februari 2018

KRO-NCRV blokkeert beeldarchief hoofdenaffaire

Persbericht

blog | 15 december 2017

Verwarring: Kees Boonman stopt

Treurig vooruitzicht in een tijd waarin vooral de parmantige ijdeltuit zijn opmars maakt. Verslaggevers die politici met een brede grijnslach bejegenen en dan vooral bevragen over de staat van hun gemoed. Kamerleden treden hen zichtbaar onbevreesd tegemoet. En terecht want niets te vrezen. Guitigheid als drijfveer. Vrolijke muziekjes begeleiden lichtvoetig gekeuvel in filmpjes van niet meer dan anderhalve minuut. Geen ruimte voor kritische vragen. De waakhond wijkt, z’n vervanger kwispelt. Nog even en hij springt op schoot. Dat gebeurt trouwens al. Dan heet het ‘constructieve journalistiek’, één struikelpartij verwijderd van onversneden activisme….

blog | 14 oktober 2017

De vlag uit ? Remedie tegen nepnieuws (4)

Het kabinet wil meer geld vrijmaken voor onderzoeksjournalistiek. Het pleidooi riekt naar hetzelfde politiek opportunisme dat ook het ministerie van Defensie zo gênant omarmt. Aan het Haagse Plein en op het Hilversumse Mediapark stijgen kringetjes rook op uit de nog smeulende restanten. Het is als een jachtvliegtuig dat daarnet nog bommen gooide, 180 graden draait en nu voedselpakketten dropt boven de verwoeste stad.

De geste van het kabinet doet ook denken aan een scène uit de klassieke (1971) film ‘A Clockwork Orange’. Psychopaat Alex DeLarge (foto) reikt met vriendelijke grimas de hand aan iemand die hij zojuist mishandeld heeft…(lees verder)

blog | 25 augustus 2017

Bloemetjesjurk

Niks nieuws want járen geleden geschreven maar toch: Voor Marion Bloem omdat ze jarig is en vandaag 65 wordt.

Ineens sta je naast me. Het is hartje zomer. Je bent er, hartslagversnellend, op gekleed. ‘Nu snap ik waar het begrip Bloemetjesjurk vandaan komt’, wil ik zeggen maar zwijg. Het is in de pauze van een film die minder indruk maakt dan jij.

blog | 23 juli 2017

Goedkoop, dat zeker

Het stuk van Lynn Barber in The Sunday Times is mild kritisch en dat is al heel wat. Maar het gesprek met CEO O’Leary is toch vooral een gezellig onderonsje. Zonder tegenspraak stelt hij dat de beschuldigingen in Reporter “feitelijk onjuist waren.” Barber kent kennelijk de feiten niet. Het charmeoffensief van de Ryanair baas leidt misschien tot meer comfort voor de reiziger maar  hoe is het inmiddels gesteld met de veiligheid? Is het brandstofbeleid aangepast? Daarover (opnieuw) geen vragen aan de baas van de geel- blauwe reus (de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa) die zich graag afficheert als ‘Klein Duimpje’.

blog | 24 juni 2017

Veteranen

Veel veteranen liepen psychisch of fysiek letsel op. Soms blijvend. Nee, dit is geen pleidooi om ze kritiekloos te benaderen maar wel om vandaag stil te staan bij het feit dat zij bereid waren de prijs voor de vrijheid, ook die van mensen ver weg, te betalen. Dat deden ze, hoe je het ook wendt of keert, namens ons allemaal.

Wilt u met ze mee op missie? Begrijpen waarom ze gingen? Zien en horen wat ze meemaakten en hoe het hun leven veranderde?

blog | 18 mei 2017

Remedie tegen nepnieuws (3)

Vervlogen tijden (Watergate’72- ’74) herleven. Washington Post en New York Times graven dieper en dieper in de affaires rond de Amerikaanse president…

blog | 30 april 2017

Follow the money. Remedie tegen nepnieuws (1)

“Laten we eerlijk zijn, integriteit is een vervelend onderwerp omdat dat nu eenmaal negatieve gevoelens meebrengt.” In retrospectief wordt alles duidelijker, ook deze uitspraak van VVD partijvoorzitter Henry Keizer.

blog | 3 april 2017

In memoriam Anton Westerlaken; ‘Gelukkiger kun je van werk niet worden.’

Eind jaren negentig. ‘Under cover’ als CNV- medewerker bezoek ik samen met Anton Westerlaken de in Indonesië gedetineerde vakbondsleider Muchtar Pakpahan. De omhelzing van de kleine dappere man in de gevangenis en zijn grote vriend uit Nederland is langdurig. Met Hollandse houterigheid klemt hij de broze Indonesiër met de wankele gezondheid liefdevol tegen z’n borst. […]

blog | 11 januari 2017

Kritische noot?

Ryanair is bovendien al jaren veruit de grootste van Europa dus de kop bevat geen nieuws. Geen woord over het recente arrest van de Hoge Raad:

artikel | 23 december 2016

Reporter (KRO) wint ook bij Hoge Raad van Ryanair

Na drie jaar procederen is het arrest van de Hoge Raad in zijn beoordeling kort en helder: ‘De in het middel aangevoerde klachten kunnen niet tot cassatie leiden.’ Marco de Lange en Bart Nijpels maakten voor de – inmiddels opgeheven-  onderzoeksjournalistieke tv- rubriek Reporter in 2012 en 2013  twee documentaires over Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa. Ryanair startte na de uitzendingen een rechtszaak. In april 2014 en juli 2015 (hoger beroep) stelde de rechter Reporter al in het gelijk. Vandaag wees de Hoge Raad arrest in het voordeel van de voormalige tv- rubriek. Zie hier voor meer informatie én het documentaire tweeluik…

artikel | 20 december 2016

Nederland werkte in Uruzgan samen met kinderverkrachters

Nederland werkte in Uruzgan samen met kinderverkrachters.

Tijdens de NAVO-missie (ISAF) in Uruzgan werkten de Nederlanders samen met lokale machthebbers die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik van minderjarige jongens. Het ongemoeid laten van dat misbruik leidt tot veiligheidsrisico’s. Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt (KRO-NCRV) en het persbureau Agence France Presse (AFP).

Brandpunt, dinsdag 20 december, 21.10 uur, NPO

artikel | 19 december 2016

Nederlanders trainden militie krijgsheer Uruzgan

Tijdens de NAVO- missie in Uruzgan (ISAF) trainden Nederlanders de Afghan Highway Police (AHP), een militie van krijgsheer Matiullah Khan met wie Nederland formeel geen zaken deed. Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt (KRO-NCRV).

Matiullah Khan leidde, naar eigen zeggen, een militie van tweeduizend gewapende mannen. Nederland werkte officieel niet met de krijgsheer samen. Uit een document dat Brandpunt vandaag publiceert, blijkt dat de Nederlanders de militie van Khan trainden.

In een speciale uitzending besteedt Brandpunt dinsdag aandacht aan de keerzijde van Nederlandse missie in Uruzgan. Om de strijd tegen de Taliban te winnen werkte ISAF ook samen met lokale machthebbers die zich schuldig maakten aan het seksueel misbruiken van minderjarige jongens.

blog | 20 oktober 2016

Jubilaris

Jubilaris

KRO’s Reporter was 25 jaar lang dé onderzoeksjournalistieke tv- rubriek van de Publieke Omroep. Nu, in het jaar dat het programma jubileert, is het uit schema van NPO 2 gehaald. Waarom? Een pleidooi voor herstel.