Uitgelicht

artikel | 26 november 2023

Aangifte tegen ‘verkenner’ Van Strien (PVV)

De universiteit Utrecht deed in maart dit jaar aangifte tegen Gom van Strien die maandag, op verzoek van Geert Wilders begint als ‘verkenner.

Uitgelicht

blog | 16 november 2023

In memoriam Karel van de Graaf

Beetje pesten. Streng en scherp op teksten en feiten. Instinkertjes, onverwachte aanvullende vragen waarbij het zweet je soms uitbrak. ‘Even kijken of je dat ook wist want ik wil álles weten’, zei ie dan. Beetje pesten.

Uitgelicht

artikel | 12 oktober 2023

Veiligheid Europese luchtvaart verslechtert. Toezicht schiet tekort

De Europese luchtvaart is de afgelopen jaren onveiliger geworden. Dat zegt een derde van 10.000 ondervraagde piloten, stewards en stewardessen in een nog niet gepubliceerd Zweeds onderzoek in handen van Zembla. Het is mede een gevolg van het stijgend aantal zogeheten atypische contracten. De rechtspositie van piloten en cabinepersoneel met zo’n contract is zwak, waardoor ze vaker doorwerken terwijl ze daar, door ziekte of vermoeidheid, niet toe in staat zijn. Piloten geven tegenover Zembla toe dat ze tijdens vluchten zelfs in slaap vallen.  International press release available

Uitgelicht

artikel | 31 augustus 2023

Het gesprek van m’n leven

Annemiek Leclaire belde of ik in vakblad Villamedia wilde vertellen over ‘Het gesprek van m’n leven’. Een eervol verzoek waaraan ik graag heb voldaan. Vooral omdat het minder over mij dan over een paar andere mensen kon gaan en over een gebeurtenis die we nooit mogen vergeten. Annemiek heeft het, vind ik, mooi opgeschreven. Dank daarvoor.

Uitgelicht

artikel | 11 juni 2023

Waarom atleet Heerenveen toch naar Zuid- Afrika ging: ‘Let my people go’

Foto Theo van de Rakt

Altijd blij met een mooie aankondiging. Met deze zeker ook. Dank aan Stefan van der Weyde Waarom atleet Heerenveen in 1975 toch naar Zuid-Afrika ging: ‘Let my people go’ (nos.nl)

Uitgelicht

artikel | 15 november 2022

Defensieminister Ollongren verzweeg NAVO-kritiek

NAVO ontevreden ondanks extra miljarden voor defensie

Minister Ollongren van Defensie heeft een kritisch NAVO-document over de besteding van de extra miljarden voor de Nederlandse krijgsmacht niet met de Tweede Kamer gedeeld. Volgens CDA Kamerlid Derk Boswijk heeft ze de Kamer incompleet en onvolledig’ ingelicht. 

Uitgelicht

artikel | 2 augustus 2022

Marco Kroon, dolende ridder in glazen kooi.

Een woordenstroom als een kogelregen. Gesprek met een gevallen held voor wie de hoogste eer een loden last werd.

Uitgelicht

blog | 11 juli 2022

Srebrenica, tasten in het duister…

Arts en vriend Ilijaz Pilav overleefde Srebrenica. Hij postte vandaag de volgende boodschap: ‘Once again he makes a circle and meets himself at a point called the 11th of July, here’s the 27th time. Once again, time meets with itself at a point you don’t know if it’s the beginning or the end. Once again, I get up, to go to another circle, to live another year… Another July 11th…It’s not courage to go on when you have the strength. It’s courage to go on when you don’t have the strength… 27th time…’

Tijdens de jaarlijkse herdenking op de begraafplaats in Potocari bood minister Ollongren, 27 jaar na de genocide in Srebrenica, ‘de diepste excuses’ aan de nabestaanden.  “We kunnen het leed niet van u wegnemen”, aldus de minister. “Maar wat we wel kunnen doen is de geschiedenis recht in de ogen kijken.” Maar dat is de vraag…(lees verder)

Uitgelicht

blog | 11 juli 2022

Massamoord Srebrenica niet ‘onder toeziend oog’ van Dutchbat

27 jaar geleden speelden zich tijdens de val van Srebrenica ‘onder toeziend oog’ van Nederlandse VN- militairen, vreselijke taferelen af. Maar niet de massamoord op meer dan achtduizend mensen. Die had plaats buiten het zicht van Dutchbat, tientallen kilometers verderop. Toch houden media al decennialang hardnekkig -soms tegen beter weten in- vast aan de lezing dat ook dat op en rond de compound in Potocari gebeurde. Historici die de genocide onderzochten zijn verbijsterd dat deze zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis tot op de dag van vandaag, vaak verkeerd geschreven wordt. Lees hier verder

Uitgelicht

artikel | 27 mei 2022

In Memoriam; Willibrord Frequin

Willibrord Frequin (80) overleed op Hemelvaart. Geen slechte timing voor een katholiek. Of het hem voorbij de hemelpoort heeft geholpen is de vraag want de verslaggever heeft het Opperwezen doorheen zijn loopbaan menigmaal vermanend toegesproken op momenten dat hij als verslaggever  met menselijke ellende werd geconfronteerd. De zogenoemde ‘hoofdenaffaire’ betekende het einde van zijn journalistieke loopbaan bij Brandpunt (KRO). Hoofden, bestemd voor medisch- wetenschappelijk onderzoek zouden onder meer gebruikt worden voor ‘bizarre seks’…. Het nieuws wordt al snel bestempeld als nep.  Frequin werd overigens niet ontslagen zoals veel media berichten….(lees verder)

Uitgelicht

artikel | 7 april 2022

Buitenlandse Zaken zette studenten in bij evacuatie tolken Kabul

Na de val van Kabul, in augustus vorig jaar, zette het ministerie van Buitenlandse Zaken studenten in om tolken te evacueren. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla.  Het gaat om studenten die naast hun opleiding deelnemen aan het werkstudentprogramma van Defensie (Defensity College), een bijbaan van één à twee dagen in de week. “Ik dacht dat ik broodjes ging smeren, maar we moesten tolken contacteren en hen begeleiden naar het vliegveld”, vertelt één van hen in de uitzending. Oud-topdiplomaat Pieter Feith reageert verbaasd: “Je zadelt jonge mensen zonder ervaring op met verantwoordelijkheden die gaan over mensenlevens.”

Uitgelicht

artikel | 31 maart 2022

Den Haag stuurde onvoldoende militairen naar Uruzgan

Vanaf het begin van de missie in Uruzgan zette de Nederlandse regering te weinig militairen in. Den Haag wilde maximaal duizend militairen sturen. Uit het zogenoemde ‘militair advies, een document dat Zembla in handen kreeg, blijkt dat Dick Berlijn, indertijd Commandant der Strijdkrachten (CDS) zich zorgen maakte. Hij vroeg toenmalig minister Kamp van Defensie om het door de bewindsman ingestelde maximum aantal manschappen met honderd te overschrijden. Berlijn vond dat, noteerde hij, ‘noodzakelijk voor een verantwoorde uitvoering van de missie.’ Uiteindelijk varieerde het aantal uitgezonden militairen tussen de 1100 en 1400. Maar ook dat bleek te weinig, stellen drie bij de missie betrokken oud- generaals in Zembla.

Uitgelicht

artikel | 5 oktober 2021

Wreedheid als wapen III

In veteranenblad Checkpoint. Een interview met Desiree Verweij, hoogleraar militaire ethiek. Wat doe je tegen een vijand die de Conventies van Genève aan z’n laars lapt en rücksichtslos doodt en martelt? Het laatste deel van m’n drieluik over ‘wreedheid als wapen’.

Uitgelicht

artikel | 11 juni 2021

Wethouder schendt procedure rond woningbouw Hoog- Keppel

Wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst informeerde bovendien het college van burgemeester en wethouders onjuist, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. Tegen de wethouder is een klacht ingediend. ‘Het schuurt aan tegen onbehoorlijk bestuur’, concludeert een hoogleraar bestuursrecht. ‘Dit zijn we niet gewend van Omroep Gelderland’, liet een ambtenaar van de gemeente Bronckhorst zich deze week ontvallen. Een groot compliment aan het adres van journalisten duo Anoek Hofkens en Meike Sjoer en hun vasthoudende eindredacteur Fatima Naumann.

Uitgelicht

artikel | 8 juni 2021

Handelen uit woede en wraak

In Checkpoint reageert hij op m’n essay ‘Wreedheid als wapen’ , oud commandant Landstrijdkrachten generaal b.d. Mart de Kruif  : ‘Wees aan het begin van een uitzending helder en duidelijk: we gaan naar een oorlogsgebied, daar gebeuren dingen die je niet altijd onder controle hebt. Voorafgaand aan de uitzending naar Afghanistan werd gezegd dat het een opbouwmissie was. Dan kun je beter een aannemer sturen, die bouwt beter dan wij.’

Uitgelicht

artikel | 29 mei 2021

Zakendoen in Qatar

Sinds de toewijzing van het WK eindtoernooi 2022 bouwt Qatar voor tientallen miljarden stadions en infrastructuur. Volgens onderzoek van de Britse krant The Guardian overleden daarbij tot nu toe meer dan 6500 arbeidsmigranten. De handtekening van de regering staat onder VN-verdragen. Nederland is ook lid van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daarmee belooft ons land dat het ‘internationaal erkende mensenrechten respecteert en inbreuken daarop helpt te voorkomen of aanpakt als die zich voordoen’. Die belofte maakt Den Haag niet waar. Aangenomen Kamermoties om dat wel te doen, lapt het kabinet aan z’n laars. ‘De regering is in gebreke gebleven’ vindt Joel Voordewind (CU). Intussen doet de BV Nederland volop zaken in Qatar, daarbij geholpen door de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Argos door Bart Nijpels en Sophie de Rijk.

Uitgelicht

artikel | 23 april 2021

‘Ik werd in vijf seconden volwassen’

In de blik van Jordy Schalk (38) ligt vriendelijkheid besloten, vermengd met hoofdstedelijke bluf en gochme, gekadreerd door talrijke tatoeages. De meeste verwijzen naar een vorig leven als militair. Dat eindigde na zestien jaar, in Afghanistan, waar hij, zoals hij het zelf omschrijft, ‘ontplofte’ toen hij op een bermbom reed. Het moment staat op z’n lijf getekend. De met naald gemaakte afbeeldingen zijn pas na z’n tijd onder de wapenen gezet. Een optelsom van wat hij tijdens buitenlandmissies meemaakte. Net onder z’n haargrens staat op z’n hoofd wat er in zit, de ‘Mind of a soldier’.

Uitgelicht

artikel | 9 maart 2021

Wreedheid als wapen

Vandaag publiceert Checkpoint m’n essay ‘Wreedheid als wapen’

Hoe wapen je jezelf tegen een meedogenloze tegenstander?
Wat doe je tegen een vijand die kan doden zonder gevoel?
Maakt oordeel ons machteloos?

Uitgelicht

artikel | 9 september 2020

Het NOS Journaal, Nieuwsuur en de dagbladen maken, over de genocide in Srebrenica, vaak dezelfde, fouten. Dat blijkt uit een speciale bijlage van Checkpoint, het magazine van het Veteraneninstituut.  Ook een prominent politicus, een theater en zelfs de Canon van Nederland slaan de plank mis. Het roept boze reacties op bij Dutchbatters. Uit dit onderzoek blijkt dat ze een punt hebben. Eén van hen doet zelfs aangifte tegen het NOS Journaal wegens laster. De rubriek heeft hem en z’n collega’s, vindt hij, van medeplichtigheid aan de massamoord in Bosnië beschuldigd. De hoofdredacteur houdt voet bij stuk. Historici die de val van de enclave onderzochten reageren verbijsterd.
Uitgelicht

artikel | 9 september 2020

Srebrenica, een verkeerd geschreven geschiedenis. Proloog

Juli 1995. Massamoord in het hart van Europa. Onder leiding van generaal Ratko Mladic vermoorden Bosnisch Servische troepen meer dan achtduizend vluchtelingen. Mensen die bescherming zochten in de enclave Srebrenica. Een gebied dat door de Verenigde Naties tot zogenoemde safe area is verklaard. Dat blijkt het niet te zijn. Lichtbewapende Nederlandse blauwhelmen zijn niet in staat de opmars te stuiten, toegezegde luchtsteun blijft uit. Een colonne van tien tot vijftienduizend vooral mannen probeert door de bergen Tuzla te bereiken. Tijdens die zogenoemde ‘Mars van de dood’ worden velen van hen om het leven gebracht. Sommige hoofdstukken uit de geschiedenis van de genocide zijn en worden nog altijd verkeerd geschreven ook als het gaat om het internationale machtsspel dat  aan de val van de VN- enclave vooraf ging.

Uitgelicht

artikel | 8 september 2020

Grafsteen voor Kavanagh geplaatst

Gister is de steen met z’n naam op z’n graf geplaatst. Een bijzonder moment: John Gordon Kavanagh ligt niet meer anoniem begraven. Donderdag om 18.30 is er een bescheiden plechtigheid met de bewoners van Rha. Ergens in de toekomst zal dat grootschaliger gebeuren in het bijzijn van de nabestaanden. Meer weten over Kavanagh: zie: A […]

Uitgelicht

artikel | 11 juli 2020

25 jaar Srebrenica

De voorbije week is vooral vanuit Nederlands perspectief teruggeblikt op de gebeurtenissen van 25 jaar geleden. Vandaag herdenken overal ter wereld ontheemde overlevenden, nabestaanden en ooggetuigen de genocide. De slachtpartij die Servische milities aanrichtten onder vijftien tot twintigduizend mensen die de enclave ontvluchtten. De Bosnische arts Ilijaz Pilav overleefde. Tien jaar later nodigt hij Dutchbat arts Ger Kremer en mij uit om mee te lopen en te herdenken…

Uitgelicht

artikel | 25 juni 2020

OVV presenteert onderzoek naar de ramp met de MSC Zoë.

‘Vaarroutes ten noorden van Waddengebied zijn risicovol’, luidt de titel van het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag presenteerde. Hoe groot het gevaar is bleek begin januari 2019 toen het vrachtschip MSC Zoë op die vaarroute 342 containers verloor die het kwetsbare natuurgebied ernstig en deels onherstelbaar vervuilden. De titel van het  OVV- onderzoek bevat derhalve geen nieuws. Maar het rapport trekt ook conclusies die verder reiken en die een aantal eerdere bevindingen uit het Zembla- tweeluik ‘De ramp op het Wad’ van oktober 2019 bevestigen.

Uitgelicht

artikel | 13 mei 2020

Twintig jaar na de vuurwerkramp

Vandaag twintig jaar geleden wordt een woonwijk in Enschede weggevaagd. De vuurwerkfabriek die er middenin staat ontploft. 23 doden en zo’n duizend gewonden tot gevolg.

Voor KRO Reporter leggen collega Jacco Versluis en ik een paar maanden na de ramp misstanden in de vuurwerksector bloot in ‘Aan Dovemansoren’ Veel terugblikken in kranten en op televisie dezer dagen. Weinig nieuwe feiten. Die komen vooral van Paul van Buitenen.

Uitgelicht

artikel | 9 mei 2020

A grave for Kavanagh (international version)

Now to be seen: the international version of ‘A grave for Kavanagh’. A young Canadian with a mission; liberate Europe from the Nazi’s. John Gordon died at 23 while fighting for our freedom. He was burried anonymously. Never received the honor he deserved. Till now

 

Uitgelicht

artikel | 2 mei 2020

A final resting place for Toronto’s ‘unknown soldier’ and war hero John Gordon Kavanagh

Het is de kop boven het stuk van Julian Sher in de Toronto Star van zaterdag 2 mei.

 

Uitgelicht

artikel | 17 april 2020

‘Een graf voor Kavanagh’

Hij is achttien als hij in 1940 besluit dat hij tegen de Nazi’s wil vechten. Vijf jaar later op zes april 1945 sterft hij als luitenant van de Queen’s Own Rifles op een boerenakker. De bewoners van Rha weten waar zijn resten zijn gevonden én waar ze begraven liggen, als onbekende soldaat. De nabestaanden in Canada weten van niets. Ze horen het nu pas.  Samen met de dorpelingen van Rha hebben ze één wens: een graf. Ter nagedachtenis, een steen met zijn naam erop: Kavanagh. Zodat hij niet vergeten wordt. Zaterdag 18 april om 16.00 uur op TV Gelderland.

Uitgelicht

artikel | 12 december 2019

De ramp op het Wad: MSC Zoe verloor op twee plekken containers

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in een tussentijds rapport dat het in samenwerking met de Duitse Bundesstelle für Seeunfalluntersuchung (BSU) heeft opgesteld.  Het eindrapport naar de oorzaak van de ramp wordt volgend voorjaar verwacht.

Uitgelicht

artikel | 16 november 2019

Rawagede. Voorbij de schaamte

Een paar maanden geleden. Collega programmamaker Jacco Versluis (Human) vertelt over de aflevering die hij voor de serie Medialogica aan het maken is. Er valt een naam uit mijn jeugd, achterbuurman in een Brabants dorp. Hij blijkt de hoofdrolspeler op een inktzwarte bladzijde uit onze geschiedenis.

Uitgelicht

artikel | 31 oktober 2019

Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschuwt voor Zuidelijke vaarroute boven de Wadden

Een week na Zembla; De ramp op het Wad deel II. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) komt tot dezelfde bevindingen als Zembla. Op basis daarvan waarschuwt de OVV het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de kustwacht én reders voor het gebruik van de zuidelijke vaarroute boven de wadden. Schepen met afmetingen zoals de MSC Zoe lopen het risico om onder bepaalde omstandigheden de zeebodem te raken. De OVV komt pas begin volgend jaar met een rapport en spreekt in het bericht dan ook van een ’tussentijdse’ waarschuwing. Lees het bericht en de brief hier…

Uitgelicht

artikel | 30 oktober 2019

Podcast over de ramp op het Wad

Een strand dat zo ver het oog reikt, bezaaid ligt met plastic spullen. Het is het gevolg van een ramp met de MSC Zoe, het containerschip dat 342 containers verloor op nieuwjaarsavond. Wat ging er mis? In deze ZEMBLA-podcast hoor je een reconstructie van de reis van de Zoe en vertellen onderzoeksjournalisten Bart Nijpels en Marco de Lange over hun onderzoek naar de toedracht van de ramp op het wad.

 

Uitgelicht

artikel | 24 oktober 2019

‘MSC Zoe raakte boven de Wadden de zeebodem’

Bemanningsleden vreesden voor hun leven

Die conclusie trekken deskundigen in ZEMBLA (BNNVARA) op basis van een nauwgezette reconstructie. Daaruit blijkt dat de MSC Zoe meer dan dertig graden slagzij maakte toen het op nieuwjaarsavond 342 zeecontainers verloor.
“Het schip is zestig meter breed. Met dertig graden slagzij neemt de diepgang zeker met 15 meter toe. Dan moet ie ‘gestoten’ hebben, de grond hebben geraakt.” Dat concludeert Klaas Reinigert, oud directeur van bergingsbedrijf Smit Tak en voormalig adviseur van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Oud- loods Gerrit Terpstra onderschrijft de conclusie…

artikel | 3 februari 2019

Voormalig topbokser Rudi Lubbers komt terug naar Nederland

Voormalig topbokser Rudi Lubbers, van wie afgelopen week duidelijk werd dat hij onder erbarmelijke omstandigheden in Bulgarije leeft, komt op korte termijn terug naar Nederland. Dat vertelt Rini Wagtmans, die de hulpactie voor Lubbers coördineert, aan de NOS.
Aan Stinglikeabee liet zoon Marco Lubbers zojuist vanuit Bulgarije weten dat zijn vader het goed maakt. Lees hier verder.

artikel | 1 februari 2019

Voormalig topbokser Rudi Lubbers en zoon herenigd

Voormalig topbokser Rudi Lubbers, van wie afgelopen week bekend werd hoe hij aan lager wal is geraakt, is in Bulgarije herenigd met zijn zoon Marco. “Een echt emotioneel weerzien, vertelde Marco mij net aan de telefoon”, zegt Andere Tijden Sport-regisseur Bart Nijpels. “Ze hadden elkaar twee jaar niet gezien en Marco wist niet dat het zo slecht ging met zijn vader.”

artikel | 31 januari 2019

Hulpactie voor Rudi Lubbers krijgt vervolg

Lancering crowdfunding voor oud-bokser in nood

31 januari 2019 – Sinds de uitzending van Andere Tijden Sport van zondag ‘Rudi Lubbers en het gevecht van z’n leven’ hebben al meer dan 1300 mensen via HelpRudiLubbers@gmail.com hulp aangeboden. Oud- wielrenner Rini Wagtmans coördineert de actie: “Zoveel hartverwarmende reacties, het is overweldigend.” Aan het begin van de avond lanceerde Wagtmans een crowdfund-platform waar mensen geld kunnen storten.

artikel | 28 januari 2019

Hulpactie voor Rudi Lubbers

Kijkers reageren geschokt op  uitzending Andere Tijden Sport

28 januari 2019 – Gisteravond zond Andere Tijden Sport (NOS/NTR) de documentaire ‘Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven’ uit. Al tijdens de uitzending reageerden kijkers massaal via mail en sociale media. Ze roepen op tot hulp voor de oud-bokser omdat ze geschokt zijn door de omstandigheden waaronder Lubbers leeft. Oud-wielrenner Rini Wagtmans zal de initiatieven om Lubbers te helpen, coördineren. Lees hier verder…

blog | 26 augustus 2018

Met Groen van Doen

Journalist in hart en nieren,

geeft ‘m zonder morren van katoen,

betrokken en belezen,

want de naam is Groen.

artikel | 1 november 2017

Ga kijken in ‘Guantanamo Vught’

Amnesty stelt dat terreurverdachten in de speciale terrorismeafdelingen van de Schie en in Vught onder ‘inhumame omstandigheden’ worden vastgehouden. Die constatering is niet nieuw. Collega Jos Slats en ik maakten in 2007 voor Kro’s Reporter de documentaire ‘Guantanamo Vught’.

artikel | 7 oktober 2017

KNVB wil clubeigenaren kunnen weren

Persbericht Einde Speeltijd! deel II

artikel | 7 september 2017

Einde speeltijd!

Achter de confrontatie op de groene mat spelen zich zaken af waar de doorsnee supporter geen benul van heeft. Iwan van Duren en Tom Knipping nemen de kijker mee in de wereld van matchfixing en overnames door buitenlandse miljonairs. Pottenkijkers zijn niet welkom want wedstrijden worden gemanipuleerd en toezicht op geldstromen schiet te kort. Een journalistieke speurtocht in twee delen.

blog | 6 december 2016

Srebrenica en de waarheidsvinding. Tweede Kamer is aan zet

Nu er evident bij betrokkenen voorkennis was, is nader onderzoek naar wat er met die kennis gebeurd is, noodzakelijk.”

In de lente van 1995 probeert de NAVO de Servische agressie te stoppen met luchtaanvallen. De Serviërs reageren met het gijzelen van VN- militairen die ze vastketenen op strategische plekken om bombardementen te voorkomen. Eind mei pleit de Verenigde Naties ervoor de aanvallen te beëindigen. De Franse president Chirac en de Britse premier Major bellen met de Amerikaanse president Clinton en dringen aan op een besluit met dezelfde strekking. Uit de stukken die we in de documentaire tonen, blijkt dat Clinton’s belangrijkste adviseurs voor buitenlandbeleid op zondagmiddag 28 mei in Washington bijeenkomen. Ze buigen zich over het verzoek. Onder leiding van plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Sandy Berger, komen ze tot de slotsom dat de luchtaanvallen op de Serviërs voor de ‘nabije toekomst’ inderdaad moeten worden opgeschort. Een besluit dat ze volgens een weergave van de bijeenkomst ‘in stilte’ nemen….

artikel | 24 september 2016

Leiding Dutchbat niet vervolgd

Eén hoofdstuk is gesloten, het boek nog lang niet…Meer informatie over Karemans en het dossier Srebrenica vind je hier

artikel | 12 september 2016

VVOJ nomineert ‘Waarom Srebrenica moest vallen’

De Vlaams Nederlandse vereniging voor onderzoeksjournalistiek heeft de nominaties voor 2016 bekend gemaakt. De documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ is genomineerd in de categorie audiovisueel.

artikel | 16 juli 2016

Srebrenica: nieuw document over het uitblijven van luchtsteun

Argos- journalisten Huub Jaspers en Maud van de Reijt beschikken over een nieuw document over het uitblijven van NAVO- luchtsteun tijdens de val van Srebrenica. Het stuk is, meldt Argos, gelekt ‘vanuit het circuit van de inlichtingendiensten’.

blog | 17 december 2015

Srebrenica en de waarheidsvinding, een herkansing

Het betreft feiten (geen suggesties zoals ook nu in sommige berichten nog wordt gesteld) die niet vermeld worden in het omvangrijke NIOD onderzoeksrapport naar de val van de enclave.

blog | 3 december 2015

Sandy ‘suspend quietly’ Berger died.

He sat down in front of our camera for an interview in the afternoon of May 1, 2015  in Washington. We were filming the documentary ‘Why Srebrenica had to fall’ (VPRO/HUMAN). It wasn’t a very pleasant experience for Mr Berger as he clearly showed and expressed. In an email he later referred to our encounter as: “… one of the most disingenuous and unprofessional encounters with the press I have had during my 40 year career in and around government in Washington. It bordered on dishonest.”
He walked out of the set, furious.

artikel | 1 februari 2014

De kok die de massamoord overleefde

De kok van Srebrenica is dood. Abdullah Purkovic, Dule voor vrienden, werkte voor Artsen zonder Grenzen in de door Nederlandse VN- militairen beschermde enclave. Dule overleefde de massamoord die plaatsvond nadat de Serviërs de enclave in juli 1995 onder de voet liepen.

artikel | 25 september 2012

De rellen in Gouda die nooit plaatsvonden.

       

| 15 juli 2005

Srebrenica. De mars van de dood

Tien jaar na de massamoord op meer dan achtduizend Bosniers organiseert arts en overlevende Ilijaz Pilav een gedenkmars van Tuzla terug naar Srebrenica. Een tocht met getuigenissen van overlevenden over de horror van juli 1995. Een mars langs mijnenvelden en massagraven die herinneren aan de grootste moordpartij in naoorlogs Europa.

artikel | 23 oktober 2019

Promo Ramp op het Wad II

Wat ging er begin januari mis met de MSC Zoe? Waarom verloor het vrachtschip 342 zeecontainers die Unesco werelderfgoed de Wadden in een vuilnisbelt veranderden? Je ziet het in: De ramp op het Wad deel II. Bekijk hier alvast de promo en natuurlijk morgenavond Zembla, 21.10 op NPO 2.

 

artikel | 11 oktober 2019

MSC kiest sinds ongeluk Zoe voor andere route boven Wadden

Rederij MSC kiest sinds het ongeluk met het containerschip MSC Zoe voor een andere route richting Duitse havens. Dat ontdekte ZEMBLA. Een woordvoerder van de rederij laat weten dat ze de keuze maken ’ondanks dat we de zuidelijke route veilig achten.’

artikel | 9 oktober 2019

In Zembla: De ramp op het Wad (1)

Promo De ramp op het wad deel 1 Zembla

Bekijk alvast de promo

Begin januari verliest het vrachtschip de MSC Zoë boven de Waddeneilanden 342 zeecontainers. Niet eerder werd het kwetsbare natuurgebied zo hard getroffen. Hoe kon de MSC Zoë zoveel lading verliezen? Waarom vaart één van de grootste containerschepen ter wereld zo dicht langs Unesco Werelderfgoed? Wat ging er mis aan boord? Zembla onderzoekt de oorzaak en de gevolgen van: De ramp op het Wad.

 

artikel | 7 juni 2019

Help Zembla met het onderzoek naar de containerramp.

Begin 2019 liggen stranden, dijken en zandplaten in het Waddengebied bezaaid met containers en aangespoelde spullen, afkomstig van de MSC Zoë, één van de grootste vrachtschepen ter wereld. Zembla, de journalistieke televisierubriek van de VARA doet onderzoek naar de (mogelijke) oorzaken én de gevolgen van de ramp en werkt aan een tweedelige uitzending.  De makers vragen jou om hulp.

artikel | 28 mei 2019

Ontroerde Rudi Lubbers op ‘vriendendag’ Andere Tijden Sport

Te midden van sporticonen als Vera Pauw, Sjaak Swart, Jo de Roo, Bettine Vriesekoop en Lucia Rijker, blikte de bokslegende vanmiddag in het Olympisch Stadion terug op de uitzending en vertelde Tom Egbers hoe het nu met hem gaat.

blog | 11 maart 2019

Van deze dode vooral slechts…

Oud bevelhebber Hans Couzy (78) is overleden.

Eén van de hoofdrolspelers in het dossier Srebrenica. Mede verantwoordelijk voor het zenden van Nederlandse VN- militairen naar Srebrenica, een onmogelijke opdracht zoals de geschiedenis zo pijnlijk leerde. De loopbaan van de generaal maakt het schrijven van een positief in memoriam lastig. Over deze dode weinig goeds. Voor de waarheidsvinding is het heengaan van Hans Couzy een zegen.

artikel | 11 februari 2019

Bokslegende Rudi Lubbers terug in Nederland

In de nacht van vrijdag op zaterdag landen Rudi Lubbers en z’n zoon Marco kort na middernacht op Schiphol na een rechtstreekse vlucht uit Sofia.  Ze hebben alleen handbagage en hoeven niet met de andere passagiers door de aankomsthal. Dalijk verdwijnen ze, de anonimiteit in naar een geheime plek. Ze snakken naar rust en stilte. Het geblindeerde busje staat klaar op een plek die is stilgehouden. Tien meter voor de schuifdeur naar buiten geeft het duo nog twee interviews. Eén is met Kees Jongkind want die is van de NOS én Andere Tijden Sport dus da’s logisch.

blog | 20 oktober 2018

De kras van Kok

Zeker, er is een staatsman heen gegaan. Eén van formaat. Maar ook een politicus die vuile handen maakte. Een oud- minister én premier met krassen op z’n politieke ziel. De grootste: Srebrenica. In oktober maakten collega Jacco Versluis en ik voor Reporter (KRO) de documentaire ‘Gevecht om de regie’ over de val van Kok’s tweede kabinet. Een nauwgezette reconstructie op basis van gesprekken met de hoofdrolspelers.

blog | 16 juli 2018

The courage to help. De moed om te helpen

July 11, rememberance day. 1995. the Fall of Srebrenica. He wasn’t in Bosnia this year, which he usually is since then. This time he was in the UK, invited by an organisation named ‘Remembering Srebrenica’. Docter Ilijaz Pilav survived the massacre 23 years ago. In an interview he tells about what happened. Hopefully he will do so many more times so we won’t forget.

Opnieuw werd de val van Srebrenica herdacht. Hij was er, bij wijze van uitzondering, dit jaar niet bij, althans niet in Bosnië: dokter Ilijaz Pilav. Op uitnodiging van de organisatie Remembering Srebrenica was hij in Groot Brittannië. In een interview op hun website doet hij zijn verhaal nog eens. En dat zal hij blijven doen zodat we niet vergeten…

artikel | 24 juni 2018

Het vuur van een klokkenluider

Paul van Buitenen was ambtenaar bij de Europese Commissie. Hij legde er fraude, corruptie en nepotisme bloot.  Een klokkenluider pleegt zelfmoord in existentiële zin, neemt afscheid van het leven dat hij tot dan toe geleid heeft en begraaft de persoon die hij was. In het geval van Van Buitenen, een gezagsgetrouwe boekhouder uit Breda. Even oprecht als naïef, geen idee van wat hem te wachten stond.

Nu presenteert hij de resultaten van vier jaar onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Belangrijkste conclusie: Het Openbaar Ministerie misleidde de rechterlijke macht. Woensdag gaf hij een persconferentie…

blog | 12 juni 2018

Borsalino (1)

Af en toe legt de schoonheid of zeggingskracht van een artikel, column, foto, reportage, speech, schilderij, voorstelling, documentaire of beeldhouwwerk je het zwijgen op. Wanneer zich dat voordoet, schiet het compliment ‘chapeau’ te kort. Er is meer nodig om het enthousiasme uit te drukken, een overtreffende trap. Ik heb hem gevonden: de Borsalino, al sinds 1857 de hoed der hoeden (http://www.borsalino.com/it/home). In deze context is het geen nominatie of prijs maar een manier om waardering of bewondering uit te drukken. De eerste Borsalino, een chapeau van formaat, zet ik op het hoofd van…

artikel | 6 februari 2018

KRO-NCRV blokkeert beeldarchief hoofdenaffaire

Persbericht

artikel | 23 december 2016

Reporter (KRO) wint ook bij Hoge Raad van Ryanair

Na drie jaar procederen is het arrest van de Hoge Raad in zijn beoordeling kort en helder: ‘De in het middel aangevoerde klachten kunnen niet tot cassatie leiden.’ Marco de Lange en Bart Nijpels maakten voor de – inmiddels opgeheven-  onderzoeksjournalistieke tv- rubriek Reporter in 2012 en 2013  twee documentaires over Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa. Ryanair startte na de uitzendingen een rechtszaak. In april 2014 en juli 2015 (hoger beroep) stelde de rechter Reporter al in het gelijk. Vandaag wees de Hoge Raad arrest in het voordeel van de voormalige tv- rubriek. Zie hier voor meer informatie én het documentaire tweeluik…

artikel | 20 december 2016

Nederland werkte in Uruzgan samen met kinderverkrachters

Nederland werkte in Uruzgan samen met kinderverkrachters.

Tijdens de NAVO-missie (ISAF) in Uruzgan werkten de Nederlanders samen met lokale machthebbers die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik van minderjarige jongens. Het ongemoeid laten van dat misbruik leidt tot veiligheidsrisico’s. Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt (KRO-NCRV) en het persbureau Agence France Presse (AFP).

Brandpunt, dinsdag 20 december, 21.10 uur, NPO

artikel | 19 december 2016

Nederlanders trainden militie krijgsheer Uruzgan

Tijdens de NAVO- missie in Uruzgan (ISAF) trainden Nederlanders de Afghan Highway Police (AHP), een militie van krijgsheer Matiullah Khan met wie Nederland formeel geen zaken deed. Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt (KRO-NCRV).

Matiullah Khan leidde, naar eigen zeggen, een militie van tweeduizend gewapende mannen. Nederland werkte officieel niet met de krijgsheer samen. Uit een document dat Brandpunt vandaag publiceert, blijkt dat de Nederlanders de militie van Khan trainden.

In een speciale uitzending besteedt Brandpunt dinsdag aandacht aan de keerzijde van Nederlandse missie in Uruzgan. Om de strijd tegen de Taliban te winnen werkte ISAF ook samen met lokale machthebbers die zich schuldig maakten aan het seksueel misbruiken van minderjarige jongens.