artikel | 12 september 2016

VVOJ nomineert ‘Waarom Srebrenica moest vallen’

De Vlaams Nederlandse vereniging voor onderzoeksjournalistiek (VVOJ) heeft de nominaties voor 2016 bekend gemaakt.

persbericht-nominaties-de-loep-2016-1

De VPRO- Human documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ is genomineerd in de categorie audiovisueel.

Waarom Srebrenica moest vallen

Mooi en eervol. Dank nog eens aan iedereen die bijdroeg aan de totstandkoming onder wie: Hannh Kooy, Huub Jaspers, Nicoline Tania, Birgit Dopheide, Stefan Heijdendael, Geert-Jan Strengholt, Ton Vanderplas, Mike Dam, Jos Verduyn Lunel, Hansje van de Beek, Astrid Cornelisse, Esad Efendic, Gijs van Beuzekom en Marc Josten.

Daarnaast natuurlijk ook een buiging voor Hansje van de Beek die met Astrid Cornelisse genomineerd is voor de aanmoedigingsprijs.

18 november is de prijsuitreiking in Leuven. In ‘onze categorie’ is Zembla de concurrent. Een tweeluik van Ton van der Ham & Norbert Reintjens en een uitzending van Sander Rietveld & André Nelis. Ze zijn hier te zien:  http://zembla.vara.nl/

Met zulke sterke concurrentie is verliezen op voorhand draaglijk.

Er waren dit jaar maar 10 audiovisuele inzendingen. In 2013 wonnen Marco de Lange en ik De Loep voor het tweeluik over Ryanair:  Ryanair documentaires

Die uitzendingen maakten we voor KRO Reporter. Inmiddels is het programma, na meer dan 25 jaar- zonder noemenswaardig verzet- uit het schema van NPO 2 gehaald. Diep treurig. Zendgemachtigden als de VPRO/ Human, NTR en de Vara investeren gelukkig nog wel in onderzoeksjournalistiek op televisie, een kerntaak voor de Publieke Omroep.