Uitgelicht

documentaire | 6 februari 2018

De Hoofdenaffaire. Medialogica

“Het klinkt gruwelijk maar er bestaat in Nederland handel in menselijke lichaamsdelen. Brandpunt heeft daarvan vorige week in Amsterdam de bewijzen gevonden. In een hotelkamer werden ons vijf menselijke hoofden aangeboden.” Het zijn op 27 januari 1989, de openingszinnen van toenmalige presentator en eindredacteur Ton Verlind. Zo kondigt hij de reportage aan van Willibrord Frequin die zijn einde bij de actualiteitenrubriek zou inluiden.  Hoofden, bestemd voor medisch- wetenschappelijk onderzoek zouden onder meer gebruikt worden voor ‘bizarre seks’. Het nieuws wordt al snel bestempeld als nep. “Desastreus. Voor Brandpunt en voor de KRO”,  zegt oud televisie directeur Gerard Hulshof in de uitzending. “Het was geen nep- reportage”, stelt Ton Verlind de toenmalige eindredacteur. De Hoofdenaffaire, Medialogica reconstrueert de gebeurtenissen, onderzoekt de feiten en voegt er, bijna dertig jaar na dato, nieuwe aan toe.

Uitgelicht

documentaire | 30 januari 2018

De Turkije -rel. Medialogica

11 maart 2017. De Turkse minister Kaya (Familiezaken) komt, tegen de zin van de Nederlandse regering in, naar Rotterdam waar ze Turkse Nederlanders wil toespreken en overtuigen om bij een referendum te stemmen vóór machtsuitbreiding van president Erdogan. Ze wordt in een steeg achter het consulaat tegen gehouden. Er tegenover groeit het aantal demonstranten.  Nadat de minister onverrichter zake, en onder dwang, terug naar Duitsland is vertrokken, breken er rellen uit.

Hüseyin Kurt wordt gegrepen door een politiehond. Op maandag prijkt de scene prominent op de voorpagina van De Telegraaf. ‘Wij zijn hier de baas’ kopt de krant. Neergezet als relschopper in Rotterdam wordt hij in Ankara een held. Medialogica (HUMAN) over Hüseyin Kurt, vermalen tussen media en politieke macht.

documentaire | 16 maart 2016

‘Ons Maagdenhuis’

Februari 2015 bezet een groep studenten, het Maagdenhuis, bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
In de zes weken die volgen weten bezetters en sympathisanten hun boodschap prima te etaleren. Bestuurders slagen daar nauwelijks in.

In Medialogica: de mediaslag om het Maagdenhuis.

documentaire | 7 januari 2015

Jos van Rey. Van corruptiebestrijder tot verdachte

Een taakstraf van 240 uur legde de rechter politicus Jos Van Rey midden juli 2016 op. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. “Een beetje corrupt bestaat niet, het is corruptie. Dan dient er ook een gevangenisstraf te volgen”, zei een woordvoerder.

Ook Van Rey had opnieuw weinig positieve woorden voor het vonnis. Eerder zei hij al ” In dit land vermoordt het OM mensen.” De politicus is verbitterd. Ooit stond hij bekend als de bestrijder van fraude en corruptie maar nu aangeklaagd wegens omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. In Medialogica: Waarom bleef het imago van de bestuurder zo lang intact? Wat voor rol speelden de media, de lokale bestuurscultuur en het netwerk van de politicus? Medialogica op onderzoek en in gesprek met een reeks betrokkenen.

documentaire | 17 juni 2013

Tour de Silence

Argos TV duikt in de wereld van het wielrennen. Een wereld waarin journalisten worden geïntimideerd en bedreigd; een wereld waarin het publiek, vaak tegen beter weten in, blijft geloven in hun helden.

documentaire | 19 september 2012

Gouda: een probleem van tien miljoen

De overval op een buschauffeur in Gouda leidt tot 197 krantenberichten over de buurt Oosterwei en de Marokkaanse reljeugd die er de boel onveilig maakt. ‘Vrijstaat voor tuig’ kopt De Telegraaf. Geert Wilders stelt voor het leger er op af te sturen: “Een veilig Gouda is belangrijker dan een veilig Uruzgan.” In Medialogica: het verschil tussen beeld en werkelijkheid met nieuwe waarheden tot gevolg.