documentaire | 29 april 2007

Guantanamo Vught

De speciale terroristen afdeling (TA) van de gevangenis in Vught. Uit ooggetuigeverslagen van (ex) gedetineerden en hun familieleden blijkt dat justitie hier een on-Nederlands streng regime hanteert.

De TA is gehuisvest in het voormalige cellenblok uit de Tweede Wereldoorlog, dat deel uitmaakt van de penitentiaire inrichting Nieuw Vosseveld in Vught. De “huisregels” van de afdeling, waarop Reporter de hand wist te leggen, staan volgens deskundigen op gespannen voet met de (inter)nationale gevangenisregels.

documentaire | 1 oktober 2006

Samir A. Staatsvijand nr 1

Deze maand begint het proces tegen Nederlands bekendste terreurverdachte, Samir A. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen op politici en het gebouw van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Reporter reconstrueert hoe een Amsterdamse Havo scholier staatsvijand nr 1 werd.

In Reporter doet Samir A. voor het eerst zelf zijn verhaal. “De manier waarop ik word behandeld, heeft bij mij haat gezaaid. Wat de oogst daarvan zal zijn,…alleen Allah weet het,” zegt hij. Z’n vrouw, zijn zus en zijn beste vriendin leggen uit waarom Samir radicaliseerde. Reporter over een Amsterdamse Havo- scholier die op zijn zestiende uitgroeit tot ‘Staatsvijand nr 1. ‘

documentaire | 30 november 2005

Martelaars en mollen. Het proces tegen de Hofstadgroep

Volgende week maandag begint het proces tegen de Hofstadgroep. De grootste rechtszaak in Nederland ooit tegen vermeende terroristen.

13 verdachten, twaalf advocaten, 3 rechters en twee officieren van justitie gaan komende weken vanuit de zwaar beveiligde bunker in Osdorp het nieuws domineren. Want de beschuldigingen zijn hard. Deze dertien waren volgens het Openbaar Ministerie bezig aanslagen in Nederland voor te bereiden. Maar hoe betrouwbaar is het bewijsmateriaal dat de Geheime Dienst, de AIVD heeft geleverd? En: wat wist de dienst van de handgranaten in het Laakkwartier? In Profiel, nieuwe feiten over Saleh B. de vermeende informant.

reportage | 28 oktober 2005

Saleh B., de informant

Dertien verdachten, inmiddels een jaar in voorarrest, worden door het Openbaar Ministerie beschuldigd van het lidmaatschap van een terroristische organisatie en van het voorbereiden van aanslagen. Jason W. en Ismael A. worden bovendien verdacht van het gooien van een handgranaat naar het arrestatieteam dat in november 2004 een inval deed in hun woning in het Haagse Laakwartier. Bij de explosie raakten vier politiemensen gewond van wie twee zeer ernstig. Verschillende leden van de Hofstadgroep beweren dat een informant van de geheime dienst, de AIVD, de leverancier was van de handgranaat.

aa