Uitgelicht

blog | 9 april 2021

Borsalino (3)

Af en toe legt de schoonheid, zeggingskracht of de onthullende waarde van een artikel, speech, kunstuiting of documentaire je het zwijgen op. Dan schiet het compliment ‘chapeau’ te kort en is een overtreffende trap nodig om je enthousiasme onder woorden te brengen. De Borsalino, sinds 1857 de onbetwiste hoed der hoeden. Hierbij de eerste van 2021. Op de hoofden van Paul van der Steen en Joep Dohmen van NRC. Eind maart bracht het duo de onthullende feiten. De Limburgse macht met de billen bloot door spitwerk van de bovenste plank. Gebeurtenissen volgden elkaar in rap tempo op. Vandaag opnieuw….

Uitgelicht

artikel | 9 maart 2021

Wreedheid als wapen

Vandaag publiceert Checkpoint m’n essay ‘Wreedheid als wapen’

Hoe wapen je jezelf tegen een meedogenloze tegenstander?
Wat doe je tegen een vijand die kan doden zonder gevoel?
Maakt oordeel ons machteloos?

Uitgelicht

| 8 oktober 2020

Brexit, de lont in het kruitvat. Zembla

In Noord- Ierland speelt de Britse premier Boris Johnson met vuur. En dat is slecht nieuws voor het alsmaar minder verenigde Koninkrijk. Maar ook voor de rest van Europa én voor Nederland dat eerder al werd geconfronteerd met IRA- aanslagen in Limburg. De situatie is licht ontvlambaar zegt Jonathan Powell, de onderhandelaar die de broze vrede met de IRA, namens toenmalig premier Tony Blair, tot stand bracht. Zembla reist naar Londen en Noord- Ierland en onderzoekt de spoken uit het verleden en de kansen op een terugkeer van de ‘Troubles’.

 

Uitgelicht

blog | 4 juli 2019

De Oude Zee

De Oude Zee is heen gegaan

Stranden ogen verlaten

Op duinen drommen mensen samen

Terwijl ze troosten, praten

De Oude Zee….

artikel | 31 januari 2019

Hulpactie voor Rudi Lubbers krijgt vervolg

Lancering crowdfunding voor oud-bokser in nood

31 januari 2019 – Sinds de uitzending van Andere Tijden Sport van zondag ‘Rudi Lubbers en het gevecht van z’n leven’ hebben al meer dan 1300 mensen via HelpRudiLubbers@gmail.com hulp aangeboden. Oud- wielrenner Rini Wagtmans coördineert de actie: “Zoveel hartverwarmende reacties, het is overweldigend.” Aan het begin van de avond lanceerde Wagtmans een crowdfund-platform waar mensen geld kunnen storten.

| 7 april 2016

Dankwoord Bart Nijpels

29 januari 2015: Beste vrienden, collega’s. Dank voor al jullie hartverwarmende reacties. Het is te veel werk om op al jullie opmerkingen te reageren. Ik ben het met sommige reacties misschien niet helemaal eens maar weet dat ik alle steunbetuigingen en blijken van medeleven zeer waardeer. Voor de duidelijkheid: ik ga niet met slaande deuren […]

blog | 2 oktober 2015

Dag meneer Pointl

Hij schreef voor de krant/ het gratis maandblad waar ik eind jaren tachtig voor werkte: La Ligna. Bescheiden, zachtaardige man. Vaak onpeilbaar gemoed, moeizaam worstelend met details van het leven. Ongemakkelijk manoeuvrerend, een astronaut in een volkstuin. Onhandige telefoongesprekken. Altijd vriendelijk, belangstellend. De bundel kwam uit in 1989: ‘De kip die over de soep vloog’, maakte Joodse weemoed al in de eerste zin tastbaar.

| 22 februari 2009

De terugkeer van een klokkenluider

Klokkenluider Paul van Buitenen. Zijn onthullingen in 1998 over fraude, corruptie en nepotisme dwingen de Europese Commissie een jaar later tot opstappen. In 2004 stelt de oud- ambtenaar zich verkiesbaar en komt met twee zetels in het Europees Parlement. Nu, vijf jaar later, maakt hij de balans op van zijn strijd tegen de misstanden in Europa.

| 2 mei 2003

Moord op het Mediapark

Een jaar na de moord op Pim Fortuyn maakt KRO’s Netwerk een nauwgezette reconstructie van de gebeurtenissen aan de hand van ooggetuigen, betrokkenen, politici en familieleden. Voor het eerst zijn de originele 112- meldingen en het radioverkeer van de politie -en hulpdiensten van 6 mei 2002 te horen.

| 29 januari 2003

Lotsverbondenheid

De parlementaire enquêtecommissie presenteert z’n eindrapport over Srebrenica: Missie zonder vrede. Den Haag maakt de politieke balans op. “Ik hoop dus dat de compassie met de mensen, met de nabestaanden in het gebied blijft, op een manier die ook wel bij de traditie en de stijl van Nederland hoort” , zei oud premier Kok tijdens zijn verhoor bij de enquête commissie. Maakt Nederland dat waar? Hoe is het zeven en half jaar na de val van Srebrenica met de mensen die de massamoord overleefden? Reporter reist hartje winter naar Bosnië en maakt de humanitaire balans op.

| 31 mei 2001

Kleine Lettertjes. De contracten van Dirk Scheringa

“Ik kan het haast niet lezen, het zijn ook zulk kleine lettertjes”, zegt zakenman en AZ- voorzitter Dirk Scheringa wanneer hem een document wordt voorgehouden. “Ik moet een bril hebben, denk ik.” Het betreft een contract dat door Scheringa zelf is opgesteld en ondertekend. Een andere handtekening onder de overeenkomst is van voetballer Abdelkrim el-Hadrioui. De speler heeft zichzelf tekort gedaan. In plaats van een bonus die hij zou krijgen, heeft hij nu een lening. Pijnlijk, vooral omdat de speler geen Nederlands kan lezen en in goed vertrouwen heeft getekend. KRO’s Reporter onderzoekt de manier van zakendoen van Scheringa en stuit op meer kwesties die vragen oproepen.

| 26 november 1995

Srebenica: Dutchbat weigerde medische hulp aan gewonde vluchtelingen

Dutchbat weigerde medische hulp aan gewonde vluchtelingen in Srebrenica toen de troepen van generaal Mladic de enclave aanvielen. Dat blijkt op 26 november 1995 uit onderzoek van Brandpunt (KRO). De feiten staan niet vermeld in het zogenoemde ‘Debriefingsrapport’ van het ministerie van Defensie dat een maand eerder aan de Tweede Kamer is overhandigd. Een Kamermeerderheid wil opheldering.

aa