Uitgelicht

artikel | 26 november 2023

Aangifte tegen ‘verkenner’ Van Strien (PVV)

De universiteit Utrecht deed in maart dit jaar aangifte tegen Gom van Strien die maandag, op verzoek van Geert Wilders begint als ‘verkenner.

Uitgelicht

artikel | 12 oktober 2023

Veiligheid Europese luchtvaart verslechtert. Toezicht schiet tekort

De Europese luchtvaart is de afgelopen jaren onveiliger geworden. Dat zegt een derde van 10.000 ondervraagde piloten, stewards en stewardessen in een nog niet gepubliceerd Zweeds onderzoek in handen van Zembla. Het is mede een gevolg van het stijgend aantal zogeheten atypische contracten. De rechtspositie van piloten en cabinepersoneel met zo’n contract is zwak, waardoor ze vaker doorwerken terwijl ze daar, door ziekte of vermoeidheid, niet toe in staat zijn. Piloten geven tegenover Zembla toe dat ze tijdens vluchten zelfs in slaap vallen.  International press release available

Uitgelicht

artikel | 2 augustus 2022

Marco Kroon, dolende ridder in glazen kooi.

Een woordenstroom als een kogelregen. Gesprek met een gevallen held voor wie de hoogste eer een loden last werd.

Uitgelicht

blog | 11 juni 2022

Gelauwerd in tijden van tegenwind

Joep Dohmen (NRC) ontvangt een oeuvreprijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Op z’n plaats en bovenal uitstekend getimed want de gelauwerde ligt stevig onder vuur en z’n opponenten schuwen een onconventionele aanpak niet.

Uitgelicht

artikel | 27 mei 2022

In Memoriam; Willibrord Frequin

Willibrord Frequin (80) overleed op Hemelvaart. Geen slechte timing voor een katholiek. Of het hem voorbij de hemelpoort heeft geholpen is de vraag want de verslaggever heeft het Opperwezen doorheen zijn loopbaan menigmaal vermanend toegesproken op momenten dat hij als verslaggever  met menselijke ellende werd geconfronteerd. De zogenoemde ‘hoofdenaffaire’ betekende het einde van zijn journalistieke loopbaan bij Brandpunt (KRO). Hoofden, bestemd voor medisch- wetenschappelijk onderzoek zouden onder meer gebruikt worden voor ‘bizarre seks’…. Het nieuws wordt al snel bestempeld als nep.  Frequin werd overigens niet ontslagen zoals veel media berichten….(lees verder)

Uitgelicht

blog | 14 mei 2022

Kamerlid Knops moet z’n mond spoelen

Kamerlid Raymond Knops (CDA) is uit de bocht gevlogen in een pleitnota die hij uitsprak tijdens een rechtszaak tegen NRC en De Limburger. Journalisten voor bendeleden en fraudeurs uitmaken die ondermijnend’ bezig zijn, verklaart hen vogelvrij. Politici die dat doen bevinden zich doorgaans in samenlevingen waar de vrijheid, mild uitgedrukt, onder druk staat. Knops, zou z’n mond moeten spoelen, z’n excuus moeten maken en zich moeten afvragen of het niet hoog tijd wordt voor een ‘functie elders’. Het zou van waakzaamheid en verantwoordelijkheidsbesef getuigen wanneer z’n partijgenoten, collega- Kamerleden en de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) hem daartoe dringend zouden oproepen….(lees verder)

Uitgelicht

blog | 18 februari 2022

De verkeerde kant van de geschiedenis

Het Nederlands leger gebruikte ‘structureel extreem geweld’ tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië (’45- ’49). Verkrachting, marteling en executies. Oorlogsmisdaden. Uit het onderzoeksrapport blijkt bovendien dat het destijds justitieel, militair en politiek werd getolereerd. Reden waarom premier Rutte namens de regering ‘diepe excuses’ aanbood aan de bevolking van Indonesië. Vraag is of er nu ook rehabilitatie moet volgen voor mensen als deserteur Poncke Princen?

Uitgelicht

artikel | 5 oktober 2021

Wreedheid als wapen III

In veteranenblad Checkpoint. Een interview met Desiree Verweij, hoogleraar militaire ethiek. Wat doe je tegen een vijand die de Conventies van Genève aan z’n laars lapt en rücksichtslos doodt en martelt? Het laatste deel van m’n drieluik over ‘wreedheid als wapen’.

Uitgelicht

artikel | 9 maart 2021

Wreedheid als wapen

Vandaag publiceert Checkpoint m’n essay ‘Wreedheid als wapen’

Hoe wapen je jezelf tegen een meedogenloze tegenstander?
Wat doe je tegen een vijand die kan doden zonder gevoel?
Maakt oordeel ons machteloos?

Uitgelicht

| 8 oktober 2020

Brexit, de lont in het kruitvat. Zembla

In Noord- Ierland speelt de Britse premier Boris Johnson met vuur. En dat is slecht nieuws voor het alsmaar minder verenigde Koninkrijk. Maar ook voor de rest van Europa én voor Nederland dat eerder al werd geconfronteerd met IRA- aanslagen in Limburg. De situatie is licht ontvlambaar zegt Jonathan Powell, de onderhandelaar die de broze vrede met de IRA, namens toenmalig premier Tony Blair, tot stand bracht. Zembla reist naar Londen en Noord- Ierland en onderzoekt de spoken uit het verleden en de kansen op een terugkeer van de ‘Troubles’.

 

artikel | 31 januari 2019

Hulpactie voor Rudi Lubbers krijgt vervolg

Lancering crowdfunding voor oud-bokser in nood

31 januari 2019 – Sinds de uitzending van Andere Tijden Sport van zondag ‘Rudi Lubbers en het gevecht van z’n leven’ hebben al meer dan 1300 mensen via HelpRudiLubbers@gmail.com hulp aangeboden. Oud- wielrenner Rini Wagtmans coördineert de actie: “Zoveel hartverwarmende reacties, het is overweldigend.” Aan het begin van de avond lanceerde Wagtmans een crowdfund-platform waar mensen geld kunnen storten.

| 7 april 2016

Dankwoord Bart Nijpels

29 januari 2015: Beste vrienden, collega’s. Dank voor al jullie hartverwarmende reacties. Het is te veel werk om op al jullie opmerkingen te reageren. Ik ben het met sommige reacties misschien niet helemaal eens maar weet dat ik alle steunbetuigingen en blijken van medeleven zeer waardeer. Voor de duidelijkheid: ik ga niet met slaande deuren […]

blog | 2 oktober 2015

Dag meneer Pointl

Hij schreef voor de krant/ het gratis maandblad waar ik eind jaren tachtig voor werkte: La Ligna. Bescheiden, zachtaardige man. Vaak onpeilbaar gemoed, moeizaam worstelend met details van het leven. Ongemakkelijk manoeuvrerend, een astronaut in een volkstuin. Onhandige telefoongesprekken. Altijd vriendelijk, belangstellend. De bundel kwam uit in 1989: ‘De kip die over de soep vloog’, maakte Joodse weemoed al in de eerste zin tastbaar.

| 22 februari 2009

De terugkeer van een klokkenluider

Klokkenluider Paul van Buitenen. Zijn onthullingen in 1998 over fraude, corruptie en nepotisme dwingen de Europese Commissie een jaar later tot opstappen. In 2004 stelt de oud- ambtenaar zich verkiesbaar en komt met twee zetels in het Europees Parlement. Nu, vijf jaar later, maakt hij de balans op van zijn strijd tegen de misstanden in Europa.

| 2 mei 2003

Moord op het Mediapark

Een jaar na de moord op Pim Fortuyn maakten we bij Netwerk (KRONCRV) een nauwgezette reconstructie van de gebeurtenissen op 6 mei 2002. Op basis van onderzoek, de originele 112 meldingen en het radioverkeer van de politie -en hulpdiensten doen politiemensen, 0oggetuigen, betrokkenen, politici en familieleden verslag van wat ze meemaakten op zes mei 2002.

| 29 januari 2003

Lotsverbondenheid

De parlementaire enquêtecommissie presenteert z’n eindrapport over Srebrenica: Missie zonder vrede. Den Haag maakt de politieke balans op. “Ik hoop dus dat de compassie met de mensen, met de nabestaanden in het gebied blijft, op een manier die ook wel bij de traditie en de stijl van Nederland hoort” , zei oud premier Kok tijdens zijn verhoor bij de enquête commissie. Maakt Nederland dat waar? Hoe is het zeven en half jaar na de val van Srebrenica met de mensen die de massamoord overleefden? Reporter reist hartje winter naar Bosnië en maakt de humanitaire balans op.

| 31 mei 2001

Kleine Lettertjes. De contracten van Dirk Scheringa

“Ik kan het haast niet lezen, het zijn ook zulk kleine lettertjes”, zegt zakenman en AZ- voorzitter Dirk Scheringa wanneer hem een document wordt voorgehouden. “Ik moet een bril hebben, denk ik.” Het betreft een contract dat door Scheringa zelf is opgesteld en ondertekend. Een andere handtekening onder de overeenkomst is van voetballer Abdelkrim el-Hadrioui. De speler heeft zichzelf tekort gedaan. In plaats van een bonus die hij zou krijgen, heeft hij nu een lening. Pijnlijk, vooral omdat de speler geen Nederlands kan lezen en in goed vertrouwen heeft getekend. KRO’s Reporter onderzoekt de manier van zakendoen van Scheringa en stuit op meer kwesties die vragen oproepen.

| 13 maart 1998

Vleesfraude

Eind jaren negentig. Europa is in de greep van de ‘gekkekoeienziekte’. De beelden van zwalkende met BSE (‘sponsachtige hersenziekte’) besmette runderen boezemen vrees in. Besmet rundvlees leidt bij mensen mogelijk tot een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jacob. Joep Dohmen (nu NRC dan nog bij De Limburger) en ik (dan bij KRO’s Netwerk) beginnen een onderzoek in de vleessector. We leggen bloot hoe bedrijven buitenlands rundvlees ‘omkatten’ en voorzien van Nederlandse stempels aan Rusland te verkopen. Fraude met medeweten én medewerking van ambtenaren van het ministerie van Landbouw. Gesjoemel dat leidt tot risico’s voor de volksgezondheid. Een reconstructie aan de hand van getuigenissen, afgetapte telefoongesprekken en een dossier van de rijksrecherche voert langs slachthuizen, bordelen en boze Russen. Het eindigt met de minister van Landbouw in het nauw.

| 26 november 1995

Srebenica: Dutchbat weigerde medische hulp aan gewonde vluchtelingen

Dutchbat weigerde medische hulp aan gewonde vluchtelingen in Srebrenica toen de troepen van generaal Mladic de enclave aanvielen. Dat blijkt op 26 november 1995 uit onderzoek van Brandpunt (KRO). De feiten staan niet vermeld in het zogenoemde ‘Debriefingsrapport’ van het ministerie van Defensie dat een maand eerder aan de Tweede Kamer is overhandigd. Een Kamermeerderheid wil opheldering.

aa